Mănăstirea Văratec: Hramul a deschis manifestările care marchează 210 ani de la sfințirea bisericii mari

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Văratec. Ierarhul a anunțat debutul manifestărilor dedicate marcării a 210 ani de la sfințirea bisericii mari a acestui sfânt așezământ ctitorit de Stareța Olimpiada și Sf. Cuv. Iosif de la Văratec, ucenic al Sf. Cuv. Paisie de la Neamț.

„Suntem la 210 ani de când s-a făcut prima târnosire a acestei biserici, iar soborul mănăstirii, sub bagheta diriguitoare a Maicii Starețe Josefina Giosanu, dorește să marcheze acest eveniment într-un mod cu totul aparte și pe mai multe planuri: liturgic-duhovnicesc, cultural, edilitar și în alte moduri”, a anunțat Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

„Se observă deja că întregul ansamblu al acestei chinovii s-a îmbrăcat fastuos în haina înnoirilor, iar Maica Stareță Josefina, Smereniei Mele i-a încredințat onoarea de a anunța, cu prilejul hramului de astăzi, începutul manifestărilor puse sub genericul Zilele Mănăstiri Văratec, care vor culmina în data de 9 octombrie cu slujba solemnă de sfințire a bisericii rectitorite”, a mai spus ierarhul.

Stavrofora Josefina Giosanu, Stareța Mănăstirii Văratec, la hramul bisericii mari a sfântului așezământ, serbat luni, 15 august 2022: „Adormirea Maicii Domnului”. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a prezentat un pliant editat de mănăstire cu acest prilej și a anunțat că, la sărbătoarea din 9 octombrie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Părintele Arhiepiscop Ioachim a citit poemul „Mănăstirea Varatic, Poiana Maicii Domnului”, care elogiază așezământul și pe maicile din „Poiana Maicii Domnului” și a amintit de nevoințele Sfântului Iosif de la Varatic și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul.

IPS Ioachim a oficiat luni, 15 august 2022, de „Adormirea Maicii Domnului”, Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Văratec. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

„Aici, la Văratec, dăinuiește realitatea care va converti inimile deschise ale celor care vin cu credință în incinta aceasta”, a mai spus ierarhul. „Aici locul sfințește omul.”


Mănăstirea Văratec a fost întemeiată de Maica Olimpiada, născută Bălașa Herescu (1757-1842), fiica preotului Mihail de la Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” din Iași. Ea a dobândit mai multe terenuri în Poiana Văratic și, sfătuită de starețul Paisie Velicicovschi de la Mănăstirea Neamț, a întemeiat o mică sihăstrie în acest loc.

Hramul Mănăstirii Văratec luni, 15 august 2022. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Prima biserică, una de lemn, avea tot hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a fost ctitorită de Maica Olimpiada și de duhovnicul micii ei obști, Sf. Cuv. iosif de la Văratic.

Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente