Mănăstirea Stavropoleos din Capitală împlinește 300 de ani: Ce evenimente culturale a pregătit obștea

Mănăstirea Stavropoleos, ctitoria arhimandritului grec Ioanichie, aniversează în curând 300 de ani de la întemeiere.

Festivitățile prilejuite de acest eveniment se vor desfășura în ziua de pomenire a Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, unul dintre sfinții ocrotitori ai lăcașului de cult din inima Capitalei, se afirmă într-un comunicat transmis Basilica.ro.

Programul Liturgic

Monahie în biserica Mănăstirii Stavropoleos din Capitală. Sursa foto: Mănăstirea Stavropoleos
  • Vineri, 31 mai 2024, orele 18:00 – Vecernie și Litie
  • Sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 09:00 – Utrenia și Sfânta Liturghie arhierească

Programul cultural

În a doua parte a zilei de hram, vor avea loc numeroase evenimente culturale dedicate Tricentenarului mănăstirii, astfel:

1. Prezentare de carte

Vor fi prezentate cărțile:

  • Liturghierul grecesc de la Mănăstirea Stavropoleos

Volumul reproduce în facsimil un manuscris grecesc păstrat în colecția Mănăstirii Stavropoleos, datat în secolul al XVII-lea, caligrafiat de ieromonahul Antim de la Pantocrator. Este însoțit de un studiu introductiv, De la Muntele Athos la București: Peregrinările unui manuscris din colecția Mănăstirii Stavropoleos semnat de istoricul Ovidiu Victor Olar, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române;

  • Stavropoleos 300. București, Balcani, Europa

Volumul colectiv include studii privind istoria, viața bisericească, viața economică și cea culturală, în secolele XVIII-XIX, în relație cu ctitoria bucureșteană a arhimandritului grec Ioanichie. Editori sunt Părintele Iustin Marchiș, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos, Stavrofora Mihaela Luchian, stareța mănăstirii, și monahia Atanasia Văetiși.

Autorii sunt ierarhi, cercetători, specialiști în istorie, muzicologie, istoria artei, codicologie, istoria tiparului.

  • Colecția Mănăstirii Stavropoleos 

Catalogul prezintă icoanele, praporii, pomelnicele pictate și fragmentele de frescă extrasă pe care le deține mănăstirea. Este realizat de Monahia Atanasia Văetiși, istoric de artă și muzeograful Mănăstirii Stavropoleos.

Membră a obștii de la Stavropoleos în atelierul de pictură. Sursa foto: Mănăstirea Stavropoleos

Toate volumele au apărut la Editura Cuvântul Vieții, sub îngrijirea echipei coordonate de Părintele Ștefan Zară, consilier eparhial, și de lect. univ. dr. Sebastian Nazâru, inspector eparhial la Sectorul Cultură și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Tipărirea s-a realizat la Tipografia Cărților Bisericești. Grafica a fost semnată de Ioana Bita Giulea, iar imaginile și prelucrarea acestora sunt făcute de o echipă coordonată de Daniel Mihail Constantinescu, lect. univ. la Universitatea Națională de Artă din București.

2. Prezentare de album muzical

Monahie din obștea mănăstirii bucureștene Stavropoleos lucrează la digitalizarea scrierilor psaltice. Sursa foto: Mănăstirea Stavropoleos

Albumul, înregistrat pe suport USB, redă Paraclisul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful interpretat de Strana Mănăstirii Stavropoleos și este produs de Radio Trinitas, 2024.

3. Audiție muzicală

Intitulată 300 de secunde în Orașul Crucii, piesa muzicală a fost compusă special pentru aniversarea de 300 de ani a Mănăstirii Savropoleos, de tânărul compozitor Andrei Petrache.

Este o partitură pentru două viori, care va fi interpretată de doi violoniști membri ai comunității de la Stavropoleos, Leon Mladin și Rebeca Maria Mitrică

4. Expoziție

Copii în vizită la Muzeul Mănăstirii Stavropoleos. Sursa foto: Mănăstirea Stavropoleos

În curtea mănăstirii vor fi expuse lucrări de artă contemporană, (tablouri cu simboluri și tematică creștine) realizate de pictori apropiați de obștea mănăstirii, între care Horia Bernea, Paul Gherasim, Ion Dumitriu, Horea Paștina, Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Dan Mohanu, Bogdan Vlăduță.

Cu prilejul acestui an aniversar s-au mai realizat o medalie aniversară, cu biserica mănăstirii pe avers și cu ctitorul acesteia, Ioanichie al Stavropolei, pe revers, precum și albumul filatelic Sfintele Paști 2024, apărut la Romfilatelia, care reproduce icoane din patrimoniul Mănăstirii Stavropoleos.


Tricentenarul mănăstirii se împlinește în 30 octombrie 2024. Biserica Stavropoleos a fost finalizată în 30 octombrie 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, fiind construită de Arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir.

Era amplasată în curtea unui hanului pe care tot el îl construise în 1704, pentru a o susține financiar – o situație frecvent întâlnită în epocă.

În 1726, Starețul Ioanichie a fost ales Mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o la București poartă de atunci numele de Stavropoleos. În greacă, Stauropolis se traduce prin „Oraşul Crucii”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente