Mănăstirea Solca a organizat un atelier de pictură pentru copii la aniversarea a 400 de ani la sfințire

„Mănăstirea Solca prin ochi de copil” este numele atelierului de pictură organizat în perioada 16-19 august la așezământul monahal. Activitatea face parte din seria de manifestări dedicate aniversării a 400 de ani de la sfințirea Bisericii Mănăstirii Solca.

Scopul atelierului, la care au luat parte elevi și preșcolari, a fost ca participanții să-și dezvolte aptitudinile artistice și să devină cunoscători ai tradițiilor și spiritualității creștin-ortodoxe românești.

În cele 4 zile, copiii au studiat elemente de bază ale desenului în creion și schema culorilor primare și complementare. După însușirea teoriei, participanții au realizat desene și picturi cu peisaje și locuri din cuprinsul așezământului monahal, care i-au impresionat. Totodată, tinerii au participat și la programul liturgic al Mănăstirii.

Atelierul s-a încheiat cu o expoziție a lucrărilor copiilor, iar cele mai frumoase fiind premiate în cadrul festivității finale.

Atelierul de pictură „Mănăstirea Solca prin ochi de copil” s-a realizat prin parteneriatul educațional Școală-Mănăstire „Timpurile dezbină – Tomșa Vodă îmbină”. Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca și Grădinița cu program normal „Muguri de brad” Solca s-au alăturat Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în organizarea acestui eveniment.


Mănăstirea Solca, ctitorie a domnitorului Ștefan Tomșa, a fost construită între anii 1612 și 1622, fiind așezată sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În anul 1785, după ce Imperiul Habsburgic a ocupat Bucovina, așezământul monahal a fost închis, iar biserica mănăstirii a fost transformată în biserică parohială.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a hotărât, în data de 18 noiembrie 2020, redeschiderea Mănăstirii Solca, la 236 de ani de la închiderea ei. Totodată, s-a decis şi restaurarea patrimoniului istoric al așezământului monahal.

Sursă foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Comentarii Facebook


Știri recente