Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași în sărbătoare

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, unul dintre cele mai vechi și mai frumoase lăcașuri de cult ale spațiului ortodox, își cinstește astăzi ocrotitorii spirituali, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, informează „Ziarul Lumina”.

La această zi de sărbătoare, alături de obștea mănăstirii se vor aduna stareți, starețe, monahi și monahii, preoți și credincioși din Arhiepiscopia Iașilor, dar și din alte zone ale Moldovei. „Așa cum este obiceiul, programul hramului a început de ieri, la slujba Privegherii fiind alături de noi și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, și va continua astăzi cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și Sfânta Liturghie. Ca în fiecare an, suntem bucuroși să petrecem această sărbătoare alături de marea familie a credincioșilor, monahi, preoți și mireni, care ne-au fost aproape, care ne-au sprijinit sau ne-au călcat pragul pentru a căuta sprijin și pe care îi așteptăm cu mare drag și astăzi, alături de obștea mănăstirii noastre”, a spus părintele arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” și exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.

Martor al unor importante evenimente religioase, istorice și culturale

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași este nu doar una dintre cele mai vechi și mai frumoase biserici ale spațiului ortodox, dar și un lăcaș care, de-a lungul celor aproape patru secole de existență, a fost martor al unor importante evenimente religioase, istorice și culturale ce au depășit, nu de puține ori, granițele spațiului românesc.

Ridicată de voievodul Vasile Lupu între anii 1637 și 1639, biserica mănăstirii a fost închinată, așa cum arată pisania în limba slavonă care se mai păstrează și astăzi, „Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur” și sfințită de vrednicul de pomenire mitropolit Varlaam al Moldovei la data de 6 mai 1639. Doi ani mai târziu, pe 13 iunie 1641, aici au fost așezate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aflate în prezent în Catedrala mitropolitană din Iași, iar în nișa ce a adăpostit odinioară sfintele moaște se află acum racla cu moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, primite în dar de voievodul Vasile Lupu la 1650.

În 1642, Mănăstirea „Trei Ierarhi” găzduia Sinodul care a adoptat celebra Mărturisire de credință ortodoxă a mitropolitului Petru Movilă, iar în 1645, în biserica mănăstirii era uns patriarhul Paisie al Ierusalimului.

În același timp, colegiul lui Vasile Lupu, temelia viitoarei Academii Vasiliene, și tiparnița instalată aici (1840 – prima tiparniță din Moldova), în care se imprimă „Cazania românească” a mitropolitului Varlaam, masivul său tratat despre cele Șapte Taine ale Bisericii, Răspunsul la Catehismul calvinesc, precum și Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei, sunt dimensiuni care adaugă Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, pe lângă numele de „mănăstire a patriarhilor”, pe acela de „mănăstire a dascălilor”.

De menționat că, odată cu zidirea bisericii, a fost construită și trapeza mănăstirii, cunoscută astăzi sub numele de „Sala Gotică”. În această sală a fost ospătat țarul Rusiei, Petru cel Mare, cu prilejul vizitei pe care a făcut-o la Iași în anul 1711, și tot de aici a fost dat, în anul 1821, prin vocea lui Alexandru Ipsilanti, semnalul de eliberare a Greciei de sub jugul otoman.

Lăcașul a renăscut sub domnia regelui Carol I

Jefuit și ars, de-a lungul secolelor, de năvălitori, zguduit de mari cutremure (1711, 1781, 1795, 1802), sfântul lăcaș lăudat odinioară pentru frumusețea de nedescris va aștepta ridicarea din umilință până după Războiul de Independență (1877). Ample lucrări de restaurare se vor efectua între anii 1882 și 1898, resfințirea bisericii având loc în 1904, sub domnia regelui Carol I.

După ce, în timpul regimului comunist, mănăstirea a funcționat ca muzeu, așezământul a fost redeschis în anul 1990, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar patru ani mai târziu a fost reactivată ca mănăstire pentru călugări, cu viață de obște și slujbe zilnice.

Un amplu proces de restaurare

La scurt timp după reactivare, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” a intrat, pentru a doua oară în istoria sa, într-un amplu proces de reabilitare și restaurare, ce avea să îndepărteze urmele nepăsării și ale trecerii anilor, punând din nou în valoare inconfundabila arhitectură a ctitoriei lui Vasile Lupu. „La începutul anilor â90, în urma expertizelor efectuate, s-a constatat că pereții prezentau fisuri serioase, iar turlele bisericii riscau efectiv să se dărâme. Această stare de degradare a fost accentuată și de infiltrațiile de apă, care afectau stabilitatea edificiului, astfel că procesul de reabilitare a început cu ample lucrări de drenaj a pânzei freatice din zonă. S-a trecut apoi la armarea pereților în întregime, urmărindu-se a se păstra neatinsă fațada exterioară și, pe cât posibil, pictura interioară, unde s-au făcut găuri de dimensiuni foarte mici și s-a injectat beton. Au fost lucrări laborioase, de o mare complexitate, încheiate prin curățirea sculpturii exterioare a pereților și hidrofugarea broderiei de piatră, procedură menită să o protejeze de intemperii. În prezent, sunt în derulare lucrările la pictura interioară, pe care am reușit să le protejăm și cu ajutorul unei instalații moderne de climatizare, și sperăm ca, până la următoarea sărbătoare a hramului, să putem reda în cele mai bune condiții, nu doar Iașiului, ci culturii și spiritualității românești acest sfânt lăcaș, în care frumusețea artistică se împlinește cu bucuria netrecătoare a rugăciunii”, a spus arhim. Nichifor Horia.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…