Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi din Iaşi are un nou stareţ. „Să aveţi grijă de obşte ca de propriul suflet”

Primul sfat pe care i l-a adresat marţi Mitropolitul Teofan noului stareţ al Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi a avut în vedere grija faţă de obştea monahală care i-a fost încredinţată. „Să aveţi grijă de ea ca de propriul suflet ca înfăţişeara la dreapta judecată să fie răspuns bun al sfinţiei tale şi al obştei încredinţate”, a spus ierarhul.

„Te vei mântui sau vei pierde mântuirea împreună cu obştea acestei mănăstiri”

Mitropolitul i-a spus că este încrezător în armonia care va exista în cadrul obştii.

„Am toată încredinţarea că părinţii vor fi ascultători faţă de sfinţia voastră, iar dumneavoastră veţi avea inima deschisă să înţelegeţi pe fiecare cu părţile lor bune sau cu părţile lor omeneşti sau preaoameneşti care fac parte dn viaţa noastră, chiar dacă suntem îmbrăcaţi în haine monahale”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan i-a spus că odată cu stăreţia i se încredinţează şi obştea „creştinilor ieşeni sau a pelerinilor care găsesc odihnă sufletească la sfintele slujbe, suflete obosite care caută liman de liniştire în ambianţa mănăstirii”.

„În al treilea rând Biserica îţi încredinţează această minunată mănăstire, osemintele venerabile care sunt aşezate de multă vreme aici şi, mai presus de toate, amintirea prezenţei Sfintei Parascheva, atâta veacuri, peste 200 la număr, precum şi binecuvântatele moaşte ale sf. Vasile cel Mare, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Părintele Elisei Nedescu este noul stareţ al Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi. Părintele Elisei a fost aşezat marţi în noua demnitate şi prezentat obştii de Mitropolitul Teofan. Evenimentul a avut loc în prezenţa Episcopului vicar Nichifor Botoşăneanul, fostul stareţ al aşezământului monahal.

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”

Biserica închinată Sfinților Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan a fost construită de domnitorul Vasile Lupu între anii 1637 -1639, ca necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină. În anul 1641, la 13 iunie, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aşezate în cadrul lăcaşului de cult.

Așezământul monahal se află în centrul municipiului Iași, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Foto credit: Captură video Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…