Mănăstirea Schitu Măgureanu, unicul sfânt așezământ din Arhiepiscopia Bucureștilor care deține un fragment din moaștele Sf. Ier. Visarion, Arhiepiscopul Larisei, și-a serbat duminică ocrotitorul.
Delegatul Părintelui Patriarh la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.
„Biserica Schitului Măgureanu a primit acest hram, al Sf. Ierarh Visarion, după ce a fost rectitorită, între anii 1756-1757”, a amintit ierarhul.
„Din anul 2021, prin grija Părintelui stareț, a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Antim David, la biserica Schitului Măgureanu putem venera un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Visarion, așezate într-o raclă nouă din argint, realizată la Atelierele Patriarhiei Române.”
„Sfântul Ierarh Visarion a fost foarte mult cinstit în Țara Românească, în special în București, fiind recunoscut ca făcător de minuni și izbăvitor de molime”, a continuat Preasfinția Sa.
„De aceea, moaștele sale, cinstitul său cap, a fost adus în Țara Românească de mai multe ori, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, când ciuma făcea ravagii în spațiul românesc. Pentru prima dată, moaștele sfântului au fost aduse în Țara Românească în anul 1730 de domnitorul Constantin Mavrocordat.”
Procesiuni în vreme de epidemie
„Sfintele sale moaște erau purtate în procesiune pe străzile Bucureștilor, făcându-se slujbe de priveghere în mai multe biserici și mănăstiri din București, după care moaștele sale erau duse și în județele Ilfov, Teleorman, Dâmbovița și Olt”, a amintit episcopul vicar patriarhal.
„Conform anumitor însemnări din perioada respectivă, pe unde trecea alaiul preoților cu capul Sfântului Visarion, creștinii se vindecau, molima scădea, încât toți îl primeau cu mare evlavie ca pe un odor de mare preț. În urma acestor minuni, mai multe lăcașuri de cult construite în aceea perioadă l-au primit drept ocrotitor pe Sfântul Visarion, iar pomenirea lui se face și astăzi cu mare cinste.”
„Să ne rugăm Sfântului Ierarh Visarion să mijlocească înaintea Domnului Hristos, Cel răstignit pe cruce și înviat, să ne dăruiască și nouă puterea de a ne purta crucea și de a mărturisi în toată viața noastră cât de mult ne-a iubit pe noi Dumnezeu!” a încheiat ierarhul.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este hramul istoric al Mănăstirii Schitu Măgureanu, care mai este ocrotită de un sfânt tămăduitor: Sf. M. Mc. Pantelimon.
Așezământul monahal a trecut printr-un proces de reorganizare în 2013, când a fost transformat din mănăstire de maici în mănăstire de călugări, iar Arhim. Antim David a fost numit stareț (foto deschidere articol, dreapta).
În București, Sfântul Ierarh Visarion mai este serbat la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon-Nou”, la Mănăstirea Antim, unde paraclisul istoric îl are ca prim ocrotitor, și la Biserica „Sfântul Visarion” din Piața Romană, unde a fost botezat Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene