Mănăstirea Rohia: Liturghie și parastas pentru Arhiepiscopul Justinian, la 100 ani de la naștere

La împlinirea a o sută de ani de la naștere, Arhiepiscopul Justinian Chira a fost pomenit vineri la Mănăstirea Rohia, locul unde își doarme somnul de veci.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în prezența Mitropolitul Andrei al Clujului și a Episcopului Iustin, ierarhul locului.

​Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Theologos” al episcopiei, dirijat de Arhid. Prof. Adrian Dobreanu.

Parastas pentru Voievodul Maramureşului

După liturghie a fost oficiată slujba parastasului la mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Justinian.

​În cuvântul rostit, Mitropolitul Andrei l-a numit pe Arhiepiscopul Justinian „omul lui Dumnezeu”, care îi ajuta pe semeni să îşi rezolve necazurile.  Era un părinte, a spus mitropolitul, care avea îndrăzneală „să mijlocească pentru noi, un îndrumător duhovnicesc care ne limpezea nedumeririle”.

„Nevinovăția „copilărească” pe care i-o conferea viața de rugăciune ne fascina pe toți”.

„Vlădica Justinian a fost un veritabil „voievod” al Maramureșului, venit din alte vremuri, grele, dar frumoase, și un reprezentant al unei lumi inefabile”.

​Preasfinţitul Părinte Iustin a vorbit despre personalitatea arhiepiscopului, dar şi despre realizările pe care le-a obţinut ca Întâistătător al Eparhiei.

„Să arătăm iubirea pe care ne-a arătat-o Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian, să preţuim moştenirea pe care ne-a lăsat-o şi să o păstrăm intactă de acum înainte”, a precizat Preasfinţitul Părinte Iustin.

​După încheierea slujbei, Pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, a prezentat cartea „Colo′n sus în vremea aceea”.

Volumul cuprinde mărturisiri ale Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, ecouri din pridvoarele Rohiei, însemnări din cartea de Aur, de pe Sfânta Evanghelie, prezentări din volumul manuscris „Comoarea mea”, însemnări şi mesaje de la cei mai importanţi oameni care au vizitat Rohia etc.

Sursă foto: Facebook/Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente