Mănăstirea Rătești e în pericol de prăbușire

Mănăstirea Rătești din Buzău a fost grav afectată de ploile din luna mai. Mai multe case de patrimoniu, muzeul mănăstiresc, turnul clopotniță și stăreția sunt pe cale să se prăbușească din cauza alunecărilor de teren. Biserica mare a mănăstirii a fost evacuată din cauza crăpăturilor în zid și a deplasării pereților, iar pentru salvarea ei sunt necesare urgente lucrări de stabilizare a solului, informează Ziarul Lumina.

După cum a declarat maica stareță Ghelasia Tănase, situația de la Mănăstirea Rătești din Buzău este deosebit de gravă. Pe zi ce trece, starea clădirilor mănăstirii și a bisericii monument istoric se deteriorează. Totul a pornit în luna mai, în urma ploilor torențiale care au destabilizat întreg versantul pe care se află așezământul monahal din zona de munte a județului Buzău. „În zilele de 14 și 15 mai a plouat foarte puternic la noi. În acele momente, casele și clădirile mănăstirii au început să pârâie, să trosnească. Toate casele monahale de pe latura de vest și nord, inclusiv muzeul mănăstirii, stăreția și casa arhierească au început să se deplaseze, pereții să se crape și să nu mai prezinte siguranță. Pe data de 16 mai, întreaga obște monahală a fost evacuată din mănăstire la Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta” din vecinătatea așezământului monahal. Nici la ora actuală terenul nu s-a stabilizat și nu se pot începe lucrările la proiectul european de reabilitare și punere în valoare pe care mănăstirea l-a obținut încă din anul 2013″, a spus maica stareță Ghelasia Tănase.

Pentru a beneficia de proiectul european, trebuie să se facă lucrări suplimentare de stabilizare a solului și consolidare a bisericii monument istoric și a clădirilor care mai pot fi salvate. În situația de față însă, așezământul este în pericol de a se prăbuși în totalitate, astfel că din această mănăstire cunoscută a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei ar rămâne doar mormane de moloz. Cărțile și obiectele de patrimoniu din biblioteca și muzeul mănăstirii, mobilierul vechi din biserică, catapeteasma, icoanele și obiectele bisericești au fost evacuate din biserică și din clădirile mănăstirii în spații mai sigure. Pentru a se evita și alte incidente s-a oprit alimentarea cu gaze și energie electrică în incinta mănăstirii. De asemenea, este avariat și drumul care face legătura între localitatea Berca și mănăstire, astfel că accesul utilajelor și mașinilor grele pentru a începe lucrările de stabilizare a solului este întrerupt deocamdată. Maica stareță Ghelasia Tănase ne-a spus că în perioada următoare are prioritate salvarea bisericii mari și a turnului clopotniță.

Mănăstirea Rătești este monument istoric de clasa A. Prima menționare a ei s-a făcut în anul 1638, iar clădirile din componența ei au fost ridicate în secolul al XIX-lea. Biserica mănăstirii cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” datează din 1844. Cei care doresc să contribuie la efortul de salvare a Mănăstirii Rătești o pot face depunând bani în contul următor: RO93BRDE100SV02135591000, deschis la BRD Agenția Berca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Facultatea de Teologie din București organizează o conferință națională despre legăturile dintre filosofie și filocalie

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, împreună cu Facultatea de Filosofie ale Universității din București, organizează la finalul săptămânii o conferință despre filosofie și filocalie Intitulată „Filosofie și Filocalie”, conferința națională va fi organizată la Facultatea de…