Mănăstirea Putna va fi restaurată

Mănăstirea Putna va primi peste 3 milioane euro pentru restaurare printr-un acord semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acordul a fost semnat joi, 27 martie 2014, de către Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale și de către starețul Mănăstirii Putna, pr. Arhim. Melchisedec Velnic.

„Am semnat cu părintele stareț acordul pentru reabilitarea ansamblului de la Mănăstirea Putna și am ținut să îl semnez personal (…) pentru că e vorba de un simbol cultural important pentru România și vorbim astăzi de peste 3 milioane de euro, bani europeni care au fost alocați pentru restaurarea Mănăstirii Putna și a infrastructurii conexe. Banii vor fi alocați pentru restaurarea și consolidarea Casei domnești, a atelierelor, a stăreției, a Cramei și a chiliilor care fac parte din ansamblul Mănăstirii Putna, dar și pentru sistemul electric și termic al mănăstirii”, a explicat dl. Liviu Dragnea.

Ministrul a precizat că, dincolo de valoarea economică a acestui acord, este vorba de conservarea unui simbol național al românilor.

„Mănăstirea Putna este legată de domnitorul Ștefan cel Mare, care se odihnește acolo și este legată și de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul român. (…) Este un simbol central pentru cultura românească și acest contract semnat astăzi nu reprezintă numai o valoare din punct de vedere economic sau turistic. Este vorba de conservarea unui simbol național și cultural al poporului român și, nu în ultimul rând, un simbol al credinței ortodoxe a acestui popor”, a spus Minstrul Liviu Dragnea, potrivit agerpres.ro.

Proiectul semnat joi este intitulat „Restaurare, modernizare și conservare a patrimoniului cultural, național și a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna” și va fi derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Intervenție 5.1 – „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”, relatează hotnews.ro.

La 10 iulie 1466, conform Letopisețelor putnene și Cronicii moldo-polone, începe zidirea bisericii Mănăstirii Putna, cea mai importantă ctitorie monastică a Sfântului Ștefan cel Mare, concepută in plan triconc dezvoltat, cu menirea de a servi ca necropolă domnească pentru marele voievod și familia sa. La 3 1470 Septembrie în prezența Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a familiei sale, a marilor boieri și a multor credincioși moldoveni, are loc fastuoasa ceremonie a sfințirii Mănăstirii Putna. Serviciul divin este oficiat de mitropolitul Teoctist al Moldovei și de episcopul Tarasie al Romanului, „fiind de față – după cum spun Analele putnene – egumenii tuturor mănăstirilor și întreg clerul preoțesc în număr de 64”. între ei se afla și Ioasaf, fostul egumen al Mănăstirii Neamțu, care trecuse între timp la Putna, el fiind, așadar, primul stareț al faimosului așezământ monastic ctitorit de Ștefan cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente