Mănăstirea Putna, la ceas de sărbătoare

Astăzi, 2 iulie 2014, se împlinesc 510 ani de trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și 557 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei. Evenimentele de la Putna prilejuite de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare au debutat aseară cu slujba Privegherii oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

În această dimineață va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, iar la final va avea loc o ceremonie militară, precum și un program cultural artistic. Detalii a oferit pentru mmb.ro, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii Putna și exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:”Vor fi prezenți la slujba Sfintei Liturghii, la fel ca la slujba Privegherii și la celălalte manifestări desfășurate cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precum și ierarhi din regiunea Cernăuți, din Biserica Ortodoxă Ucraineană. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Corala patriarhală, care vor împodobi sărbătoare și cu recitaluri de cântări închinate slăvitului voievod prăznuit în această zi. După slujba Sfintei Liturghii, o ceremonie militară se va desfășura în incinta mănăstirii, iar atât reprezentanții instituțiile de stat, cât și ai instituțiilor grănicerești și de ordine ale statului nostru vor depune coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan. De asemenea, un grup de copii de la Vicov ne vor desfăta auzul cu cântece patriotice și cu poezii dedicate celui mai mare domnitor al Moldovei”.

Evenimentele dedicate cinstirii Sf Voievod Ștefan cel Mare vor continua și în această după amiază și seară cu parada portului popular purtat de credincioși din zona Bucovinei, cât și din Moldova din stânga Prutului, din Soroca și din Ialoveni, cu un foc de tabără organizat pe Dealul Crucii din imediata vecinătate a mănăstirii și cu procesiunea „Torțele recunoștinței”.

Comentarii Facebook


Știri recente