Mănăstirea Popăuţi pe timbrele Romfilatelia

Romfilatelia introduce în circulație marți o emisiune de mărci poștale tematică, din seria Orașele României, dedicată orașului Botoșani. Pe unul dintre timbrele emisiunii este prezentată mănăstirea Popăuţi, ctitorită de Sfântul Ştefan cel Mare în 1496.

Exteriorul, bogat decorat cu brâie de cărămidă smălțuită, cu discuri care reproduc semnele zodiacului, figuri fantastice, heraldice și geometrice, îi conferă un atribut de expresivă originalitate mănăstirii Popăuţi.

Emisiunea poştală. Foto credit: Romfilatelia

Vechea intrare a bisericii păstrează ancadramentul cu arce getice frânte, sub forma unor nervuri sculptate în piatră (întâlnite și la alte biserici ale marelui ctitor).

Devenită biserică de mir în anul 1863, a fost declarată monument istoric în anul 1897.

În timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reînfiinţat aşezământul monahal în anul 1991.

În urma unor lucrări de restaurare a fost resfinţită în anul 2015.

Foto credit: Doxologia/Oana Nechifor

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Proiectul Biserica Online continuă

Am început Biserica Online anul trecut în septembrie cu mai multe recomandări privind comportamentul unei parohii pe Facebook, apoi în noiembrie am trecut la Instagram. Următorul material va cuprinde mai multe recomandări despre Instastory şi…