Mănăstirea Piatra Scrisă și-a sărbătorit hramul

În Duminica I-a după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la hramul Mănăstirii Piatra Scrisă. Sărbătoarea a început cu sfințirea troiței ridicată la intrarea în bisericuța veche a mănăstirii, după care soborul slujitor dimpreună cu credincioșii prezenți au urcat în procesiune la altarul de vară unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr mare de credincioși din întreg Banatul Montan.

La final, ierarhul i-a acordat domnului Ioan Vetreș ordinul eparhial „Diploma de onoare Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, pentru sprijinul substanțial acordat mănăstirii la lucrările de reabilitare și înfrumusețare a așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Atunci când venim la această mănăstire, mai ales la hram, se cuvine să mergem și să ne închinăm în biserica cea veche, unde pe stâncă este icoana Preasfintei Treimi și să spunem o rugăciune, smerindu-ne în fața Tronului lui Dumnezeu, recunoscându-ne starea de păcătoșenie și să ne rugăm pentru sănătatea sufletească și trupească”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor.

O primă mențiune documentară despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. În anul 1929 familia Ana și Vasile Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă, în amintirea unicei lor fiice care a decedat și, probabil, că icoana exista atunci, dacă a dat denumire locului.

În anul 1930, Episcopia Caransebeșului a venit în ajutorul mănăstirii, construindu-i o casă cu etaj pentru personalul monahal și o clopotniță, astfel luând naștere așezarea monahală numită „Schitul de la Piatra Scrisă”. După anul 1990, s-au făcut și alte lucrări la această mănăstire: s-a refăcut capela, s-a construit un altar de vară pe dealul din apropiere, iar din cauza poziționării la marginea drumului european s-au amenajat în vecinătatea altarului de vară un nou corp monahal și o nouă biserică în stil bizantin. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…