Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel, reabilitată cu fonduri europene, va fi resfințită de Arhiepiscopul Argeșului

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului va sfinți, în data de 8 septembrie, lucrările de reabilitare realizate cu fonduri europene la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel.

„Pe 8 septembrie, bucuriei duhovnicești cu care prăznuim Nașterea Maicii Domnului, Ocrotitoarea Mănăstirii Negru Vodă, i se adaugă și bucuria imensă cu care Vă invităm la resfințirea străvechiului așezământ monahal!”, a transmis starețul așezământului monahal, Părintele Protosinghel Ieronim Gheorghiţă, pe pagina de Facebook a mănăstirii.

„Ansamblul Mănăstirii Negru Vodă, din Câmpulung Muscel, constituie o pagină importantă din certificatul de naștere al Țării Românești, care lasă o moștenire arhitecturală unică, atât generațiilor de acum, cât și celor viitoare”, a mai declarat părintele stareț pentru Basilica.ro.

În 2016, Mănăstirea Negru Vodă a demarat un amplu proiect pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului. În 2017, a fost obţinută finanțarea din fonduri europene, iar implementarea a durat cinci ani. Proiectul a avut valoarea de peste patru milioane de euro, conform Jurnalului de Argeș.

Au fost restaurate Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”, Turnul clopotniță zidit de Matei Basarab, Casa Egumenească, Casa Domnească și un zid de incintă, la care se adaugă și refacerea și pavarea cu piatră a drumului de acces în mănăstire și în interiorul ei.

Scurt istoric

Mănăstirea Negru Vodă este cel mai important centru monastic al Muscelului și, un important centru istoric și cultural al Curții Domnești a Basarabilor.

Potrivit unei tradiții, numele Mănăstirii Negru Vodă se leagă de descălecarea voievodului cu acest nume în Țara Românească, unde a zidit o biserică în anul 1215, fapt menționat și de pisania așezată de domnitorul Matei Basarab, care a rectitorit biserica mare în 1636. Tot atunci a luat ființă mănăstirea.

Ultima reconstrucție a fost realizată de Episcopul Filaret Apamias Beldiman, provenit dintr-o familie nobilă a Moldovei, a mai transmis Părintele Stareț Ieronim Gheorghiţă pentru Basilica.ro. Ierarhul a cheltuit inclusiv din averea personală, ca să refacă întregul ansamblu monastic, între anii 1827-1832, la inițiativa și cu sprijinul Voievodului Grigore Ghica.

După secularizarea din 1864, toate averile mănăstirii au fost trecute în proprietatea statului, mănăstirea rămânând doar cu terenul ce o înconjoară. În anii grei ai comunismului, a devenit biserică de mir, dar a rămas ca o catedrală a orașului, unde se oficiau slujbele solemne.

Mănăstirea Negru Vodă a fost reînființată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului în 1989.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Negru Vodă

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente