Câteva mii de credincioși au participat și în acest an la hramul Mănăstirii Neamț, Înălțarea Domnului. Sărbătoarea a debutat aseară cu slujba Privegherii, ce a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi. La final, Preasfinția Sa a rostit cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, subliniind faptul că Înălțarea Domnului este o sărbătoare a luminii și a nădejdii.
Sărbătoarea hramului obștii monahale de la Neamț a continuat în această dimineață cu slujba de sfințire a apei, oficiată la aghiasmatarul din fața mănăstirii de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Tudorel Rusu – redactor Ziarul Lumina – Ediția de Moldova. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Corneliu, Episcopul Hușilor și PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Cuvântul de învățătură în cadrul acestei slujbe a fost rostit de PS Corneliu, Episcopul Hușilor, care a vorbit despre folosul duhovnicesc al apei sfințite și despre destinația finală a fiecărui creștin- starea de sfințenie. Ierarhii, preoții și credincioșii prezenți au mers apoi în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamț, unde, pe un podium frumos împodobit, a fost oficiată Sfânta Liturghie.
În cadrul slujbei Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a menționat două aspecte de care creștinii trebuia să țină cont în această viață: pocăința spre iertarea păcatelor și împărtășirea cu Duhul Sfânt.
„Aceasta este traiectoria pe care ne-a lăsat Domnul să mergem, spre iertarea păcatelor, spre pocăință și spre împărtășirea Duhului Sfânt. Această dublă lucrare unde, cum și când se săvârșește? Unde în altă parte decât în spațiul mântuirii, Biserica lui Hristos dreptslăvitoare, Biserica Ortodoxă. Când se împlinește această dublă lucrare: zi și noapte, iubiți credincioși. Cum se poate împlini această lucrare: în special prin împărtășirea omului cu Sfintele Taine prin care omul primește putere să lupte împotriva păcatului și primește binecuvântarea să se împărtășească de taina cea e viață făcătoare a Sfântului Duh”, a spus Înaltpreasfinția Sa potrivit Radio TRINITAS.
La finalul slujbei, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii Neamț, a mulțumit tuturor celor care au înfrumusețat cu prezența și în acest an sărbătoarea hramului. În finalul evenimentelor de astăzi de la Mănăstirea Neamț a fost oficiat un trisaghion pentru toți ctitorii mănăstirii, cât și pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul anilor pentru apărarea țării.