Mănăstirea Maglavit în haine de sărbătoare

Peste o mie de credincioși din Oltenia, dar si din alte zone ale țării au participat astăzi, la 8 septembrie 2013, de praznicul Nașterea Maicii Domnului, la sărbătoarea hramului Mânăstirii Maglavit din județul Dolj. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat deun numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Gheorghe Cioiu.

La finalul slujbei religioase, Înaltpreasfințitul Părinte a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre praznicul Nasterii Maicii Domnului. „Nașterea Preasfintei Fecioare Maria a adus bucurie mare întregului neam omenesc, pentru că ea este cea care a născut pe Mântuitorul Iisus Hristos, nădejdea și izbăvirea noastră din robia întunericului și a morții. De la căderea lui Adam din Rai și până la venirea Mântuitorului Hristos, proorocii și drepții Vechiului Testament n-au încetat să vestească această bucurie a neamului omenesc, anunțând că din sămânța femeii se va naște izbăvitorul nostru. Și precum Fecioara Maria a deschis larg ușa sufletului ei pentru a intra Cuvântul Vieții, devenind astfel Maica Vieții”, așa și noi trebuie să deschidem ușa sufletelor noastre pentru a primi lumina Duhului Sfânt. De aceea avem o evlavie deosebită pentru Maica Domnului. Pentru că cinstim pe împărăteasa cerului și a pământului, pe Maica Vieții, pe Mama care se roagă permanent pentru noi. Aducându-i prinos de recunoștință, nu facem altceva decât să ne dovedim copii iubitori și ascultători ai îndemnului ei de a face întotdeauna tot ceea ce ne cere Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, Mitropolitul Olteniei a subliniat semnificația praznicului Nașterea Maicii Domnului pentru sfântul așezământ monahal de la Maglavit. „Cinstirea Nasterii Maicii Domnului are o semnificație deosebită pentru Mânăstirea Maglavit. În primul rând este sărbătorit hramul sfântului locaș, iar în al doilea rând, vorbim despre o sărbătoare ce reunește credincioși din Oltenia și din alte zone ale țării, veniți pentru a aduce cinstire și laudă celei ce a săvârșit minunate fapte întru mântuirea noastră. Iar aici, la Maglavit, în urmă cu zeci de ani, fratele nostru Petrache asculta vocea lui Dumnezeu care îi vorbea conform puterii lui de înțelegere. Și nouă ne vorbește Dumnezeu tainic și intim, iar pentru a-I vorbi, nu avem nevoie de cuvinte alese, de cuvinte meșteșugite, ci trebuie să-i mărturisim sincer și simplu taina sufletului nostru”, a spus IPS Irineu.

Piatra de temelie a sfântului locaș a fost pusă la 14 septembrie 1935 de către Episcopul Râmnicului, Vartolomeu Stănescu. Lucrările de construire au fost suspendate din cauza războiului și oprite definitiv în timpul regimului comunist. Abia după 1989 acestea au fost reluate, în prezent lucrându-se la finalizarea picturii interioare, realizată în tehnica frescă. Existența Mânăstirii Maglavit este legată de numele lui Petrache Lupu, un locuitor al Magalvitului, care, în perioada interbelică a avut mai multe teofanii în locurile unde se află mânăstirea.

Comentarii Facebook


Știri recente