Mănăstirea Lainici în haine de sărbătoare

Câteva mii de credincioși sunt așteptați miercuri, 6 august, de praznicul Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, la Mânăstirea Lainici din județul Gorj. La ceas de aleasă sărbătoare slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Orodoxe Române din Ungaria, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.

Praznicul Schimbarea la Față este hramul Schitului Locurele, situat la aproximativ 5 km de Mânăstirea Lainici. Schitul Locurele a fost ctitorit intre anii 1850-1852 de către monahii Luca și Cleopa și târnosit de către Sfântul Calinic, pe atunci Episcopul Râmnicului Noului Severin, la 6 august 1860, cu hramul Schimbarea la Față a Domnului. Cu timpul, sărbătoarea hramului s-a extins și la Mănăstirea Lainici, devenind una dintre cele mai populare sărbători creștin ortodoxe din Oltenia, ce adună numeroși credincioși în Lavra Sfântului Irodion, pe defileul Jiului.

Mânăstirea Lainici a fost construită între anii 1812 – 1817 și dispune de o valoroasă colecție de artă bisericească ce conține icoane, obiecte de cult și carte veche. Biserica nouă adăpostește moaștele Sfântului Irodion, precum și o icoană a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă de la Muntele Athos.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală serbează sâmbătă, 21 mai 2022, hramul istoric dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena.  Manifestările cuprind proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana…