Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Drugănescu şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram

La 16 august 2015, în prima Duminică după praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Drugănescu, din localitatea Stoeneşti, comuna Floreşti-Stoeneşti, judeţul Giurgiu, şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram închinat „Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, deoarece la această dată Biserica Ortodoxă Română face pomenirea domnitorului martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 15 august, iar astăzi a continuat cu Acatistul Sfinţilor Martiri Brancoveni și cu Sfânta Liturghie, săvârşită de Pc. Pr. Nicuşor Beldiman, Protoiereul Protopopiatului Bolintin, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi.

După cuvântul de învăţătură rostit de către părintele protoiereu a urmat slujba de pomenire a ctitorilor, binefacătorilor şi ostenitorilor acestui sfânt locaş.

La final, Preacucernicia Sa a oferit din partea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, albumul „Martiriul Sfinților Brâncoveni” Maicii Filofteia Plăcintar, stareța Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” – Drugănescu.

De asemenea, părintele Sava Opreanu, duhovnicul mănăstirii, a primit din partea ierarhului un rând de veşminte și Manualul Universitar de Omiletică, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române, avându-i ca autori pe Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Gordon (coordonator), Pr.Lect. Univ. Dr. Adrian Ivan și de Pr. Lect. Univ. Dr. Nicușor Beldiman.

La această sărbătoare au fost prezenți și elevii înscriși în proiectul „Alege Școala!” de la Centrul „Gavril Drugănescu”, însoțiți de responsabilul centrului și de doamna profesor Mehedințu Stanca Gianina.

Biserica mănăstirii, ridicată în stil maramureşean în anul 2014, se află în perimetrul încărcat de istorie al Centrului Pastoral-Cultural „Gavril Drugănescu”, din localitatea Stoeneşti, construit în stil arhitectural brâncovenesc în anii 1710-1715, de către boierul Gavril Drugănescu, mare vornic de Târgovişte, vărul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Edificiul se situează în rândul palatelor brâncoveneşti de la Mogoşoaia şi Potlogi.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, aşezământul monahal nou înfiinţat aici, funcţionează ca mănăstire de călugăriţe, avându-o ca Maică Stareţă pe Stavrofora Filofteia Plăcintar.

Comentarii Facebook


Știri recente