Creștinii ortodocși au prăznuit joi, 29 mai 2014, Înălțarea Domnului.
Acest mare praznic este an de an un prilej de sărbătoare pentru viețuitorii Mănăstirii Muntele Rece din județul Cluj. Așezământul monahal situat pe locul numit „La eroi”, din cătunul Bordești, comuna Măguri Răcătău, își sărbătorește de Înălțarea Domnului hramul.
Sărbătoarea a fost marcată anul acesta prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Ierarhul a oficiat, de la ora 10.00, Sfânta Liturghie, urmată mai apoi de o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului căzuți la datorie pentru apărarea țării.
În cadrul cuvântului de învățătură, potrivit Radio Renașterea, Părintele Mitropolit a arătat semnificația sărbătorii Înălțarea Domnului pentru creștinul de azi: „Prin Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos firea omenească este ridicată la cer. Domnul Hristos nu se urcă la cer, ci urcă întreaga fire omenească, pentru care s-a întrupat și a venit să o mântuiască”.
La sărbătoarea de la Mănăstirea Muntele Rece au participat pe lângă mulțime de credincioși și reprezentanți ai instituțiilor militare, autorități județene și locale și delegații ai instituțiilor publice. Cu toții au depus coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor aflate în cimitirul din incinta mănăstirii.
În urma luptelor purtate în zonă, în anul 1944, aici au căzut la datorie aproximativ 250 de ostași, iar în cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați inițial 26 de eroi, dintre care 9 necunoscuți. După evenimentele din decembrie 1989, credincioșii de aici i-au cerut preotului paroh să inițieze demersurile necesare construirii unei biserici.
Potrivit părintelui stareț Arsenie Gălățan, mănăstirea a fost înființată în 1994, an în care au demarat și lucrările la biserica mănăstirii. Prima dată a fost realizată o bisericuță din lemn, în care s-a slujit până în 2006, când au demarat lucrările la o nouă biserică din zid care este ridicată și urmează a fi pictată.