Mănăstirea Godoncourt organizează o nouă sesiune de cursuri de muzică psaltică

Cei care sunt în Franța, vor să învețe muzica psaltică și pot ajunge la mănăstirea românească de la Godoncourt se pot înscrie, până în 14 octombrie 2024, la cursurile oferite de Centrul pentru Studierea Muzicii Psaltice care funcționează pe lângă așezământul monahal. Dacă există doritori, inițiativa este deschisă și pentru cei de la distanță, care vor să studieze acest subiect online.

O echipă complexă de oameni iubitori de rugăciune sub formă de cântare bizantină au răspuns inițiativei, transmite Maica Doroteea Ștefanache, stareța mănăstirii, pentru Basilica.ro.

Program

  • 1-3 noiembrie: Curs pentru începători cu Pr. Siluan Eloi;
  • 8-11 noiembrie: Curs de tehnică vocală pentru psalți începători și avansați cu Marilyn Leignel;
  • 29 noiembrie-2 decembrie: Curs practic cu protopsaltul Adrian Sîrbu;
  • 27-29 decembrie: Curs pentru începători cu Pr. Siluan Eloi.

Pr. Siluan Eloi a fost psalt al Catedralei Patriarhale din București și dirijor asociat al Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române. Din 2017 este preot al parohiei românești din Lyon.

Marylin Leignel este muzicolog francez și cântăreață bisericească la parohia română din Dijon. Cursul ei, care este tradus în română, explică diferența dintre muzica occidentală și cea bizantină.

Protopsaltul Adrian Sîrbu este lector universitar la Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iași și fondator al Corului Academic Byzantion.

Pentru mai multe informații, doritorii sunt invitați să scrie la [email protected].

Alte proiecte ale Centrului de Formare Ortodoxă

Sursa foto: Facebook / Monastere Godoncourt

Maica stareță Doroteea Ștefanache a primit de la Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale ascultarea de a coordona proiectele Centrului de Formare Ortodoxă înființat de Înaltpreasfinția Sa pe lângă mănăstire în 2015:

  • Schola Cantorum Byzantion: Cursuri de muzică psaltică online și cu participare fizică, desfășurate periodic. Includ practică la strană și noțiuni de tipic;
  • Centrul Educațional și Spiritual pentru Românii de Pretutindeni: Desfășoară proiecte spirituale, culturale și educaționale creștin ortodoxe;
  • Punctul pentru Viață: Sprijină femeile însărcinate sau aflate în dificultate prin ajutor concret (cazare și masă la mănăstire) și consiliere psihologică, juridică și medicală;
  • Lupta cu Patimile: Orientare pentru cei care suferă de diverse adicții, întâlniri online ale alcoolicilor și codependenților în fiecare zi de 1 a lunii, în parteneriat cu Centrul „Izvorul Tămăduirii” din Bacău (centru multidisciplinar de terapia adicțiilor);
  • Descoperirea Sfinților din Vechime din Occident: Rugăciune, pictare de icoane, pelerinaje, cercetare pe urmele sfinților;
  • Rugul Aprins: Cerc desfășurat online în fiecare zi de 10 ale lunii, bazat pe practicarea Rugăciunii lui Iisus, care beneficiază de cercetători specializați în studierea mișcării Rugul Aprins și este organizat în parteneriat cu grupul Nepsis;
  • Școala Părinților: Specialiști în educație oferă consiliere pentru îmbunătățirea relației părinți-copii;
  • Bucuria Copiilor: Tabere, ateliere, întâlniri în format fizic și online;
  • Cursuri de limba română: online, în parteneriat cu parohia românească din Tours.

Centrul pentru Studierea Muzicii Psaltice și Atelierul de Iconografie ale Mănăstirii Godoncourt au parteneriate cu profesioniști și  instituții de profil ca Asociația Culturala  Byzantion, Universitatea  Națională de Arte „George Enescu” și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din  Iași – secția Arta Sacră.

Sfântul așezământ găzduiește o expoziție permanentă de costume și obiecte tradiționale românești, de icoane, tablouri, documente de arhivă și organizează periodic concerte, pentru a crea o punte de legătură cu comunitatea locală.


Mănăstirea de la Godoncourt este situată în estul Franței, în departamentul Vosges, la 350 km de Paris, 200 km de Strasbourg și la 100 km de Besançon.

Sfântul așezământ a aparținut inițial unui ordin catolic, fiind preluat în 2002 de o obște monahală ortodoxă sârbă, de la care a fost achiziționat, în 2015, de Mitropolia Română a Europei Occidentale. În prezent, incinta se află în curs de renovare.

Donează

Association La Nativité de la Mere de Dieu Monastère Godoncourt
IBAN:
 FR76 1720 6002 3893 0261 9420 054
BIC: AGRIFRPP872
CREDIT AGRICOLE BAINS LES BAINS

Association Les Amis de Monastère Godoncourt
IBAN:
 FR76 1720 6002 3893 0261 9377 859
BIC: AGRIFRPP872
CREDIT AGRICOLE BAINS LES BAINS

Contact

Adresa: 116 Rue Haute, 88410 Godoncourt
Web: www.monasteregodoncourt.com
Facebook: http://www.facebook.com/monastere.godoncourt.75

Vezi și:

Foto credit: Arhiva Basilica.ro


Știri recente