Mănăstirea Dragomirna, printre câștigătorii Premiului UE 2014 pentru patrimoniu cultural

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, joi, cei 27 de câștigători ai Premiului Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniu cultural, printre care se află și Mănăstirea Dragomirna, din nordul Moldovei, se arată într-un comunicat al CE, după cum informează mediafax.ro

Cele 27 de proiecte câștigătoare au fost alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de țări. Proiectele au fost alese în funcție de „realizările remarcabile” în patru domenii: conservare, cercetare, contribuții exemplare și educație, formare și sensibilizarea publicului. Potrivit CE, Mănăstirea Dragomirna a câștigat la prima categorie, conservare, pentru păstrarea frescelor din secolul XVII.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul președintelui Austriei, Heinz Fischer. Din cei 27 de câștigători anunțați joi, șase vor primi Marele Premiu și vor fi recompensați cu câte 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, în urma votului online care va fi organizat de Europa Nostra.

Premiile sunt susținute prin programul UE „Cultura”, care a investit aproape 40 de milioane de euro în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu între 2007 și 2013. Noul program „Europa Creativă”, cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru următorii șapte ani, va continua să sprijine proiectele de cooperare transnațională în domeniul patrimoniului, precizează Comisia Europeană.

Europa Nostra – Vocea patrimoniului cultural din Europa este o mișcare cetățenească importantă, care promovează păstrarea patrimoniului cultural și natural european. Președintele asociației este tenorul Placido Domingo.

Comentarii Facebook


Știri recente