Mănăstirea Dragomirna premiată de U.E.

Cunoscuta Mănăstire suceveană Dragomirna, ctitoria mitropolitului cărturar, arhitect și miniaturist Anastasie Crimca, a câștigat anul acesta un premiu deosebit de important.

Așezământul monahal se numără printre câștigătorii Premiilor Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniul cultural, informează TRINITAS TV. Sunt laureate 27 de proiecte din 160 nominalizate. Premiul este o recunoaștere internațională a valorii extraordinare a picturii murale din Biserica cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt de la Mănăstirea Dragomirna. În aceeași măsură este și o apreciere pentru școala românească de restaurare contemporană.

De restaurarea bisericii mănăstirii s-a ocupat o echipă condusă de Carmen Solomonea, specialist restaurator.

Decernarea premiilor va avea loc la Viena, pe 5 mai. Tot atunci va fi desemnat și câștigătorul Premiului Publicului 2014.

Mănăstirea Dragomirna se află la doar 12 km de municipiul Suceava. Pelerinii sunt atrași nu doar de istoria, arhitectura și pictura murală ale bisericii, ci și de comorile sale spirituale. În Biserica Mănăstirii, pelerinii se pot închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și moaștele Sfântului Iacob Persul.

Dragomirna nu este primul lăcaș de cult din România care obține acest premiu. În 2012. Mănăstirea Golia din Iași a fost premiată în cadrul Programului „Europa Nostra” pentru excelență în cultură și conservare.

Comentarii Facebook


Știri recente