Mănăstirea Dobreşti din judeţul Timiş si-a cinstit ocrotitoarea

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, vineri, 14 octombrie 2016, Mănăstirea Dobreşti din judeţul Timiş, ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a cinstit ocrotitoarea, informează Biroul de presă al Arhiepiscopia Timisoarei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin Sfântul Ierarh Nicolae al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Alături de numărul mare de credincioși prezenți la hram au participat și reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și membri Asociaţiei moldovenilor din Banat Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Toți cei prezenți au avut posibilitatea să se închine la unul din veşmintele care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a arătat că Mănăstirea Dobrești reprezintă „casa din Banat” a Sfintei Parascheva. La final, a fost oficiată slujba de pomenire pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

***

Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a fost înființat la data de 9 iulie 2003, cu binecuvântarea vrednicului Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănățeană.

La data de 23 octombrie 2005, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, pe atunci Episcop vicar al Arhipiscopiei Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi din împrejurimi, au sfinţit locul pe care s-a construit biserica mănăstirii, punând piatra de temelie.

Din punct de vedere arhitectonic, sfântul locaş se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe din Moldova, ctitorite de domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pe lângă Sfânta Cuvioasă Parascheva, Mănăstirea Dobreşti mai are ocrotitori pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente