Mănăstirea Coșula va fi reabilitată

Mănăstirea Coșula din județul Botoșani va fi realibilitată în perioada următoare, după ce Consiliul Județean Botoșani a semnat miercuri, 12 februarie 2014, un contract de finanțare, potrivit mmb.ro. Proiectul „Reabilitarea și Valorificarea Complexului Monahal Coșula” a fost semnat de Constantin Apostol, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est, și de Florin Țurcanu președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani. Acesta va cuprinde reabilitarea sitului amenajat, în suprafață de 13.564 metri pătrați, amenajarea a 9.627 metri pătrați de spații verzi, amenajarea a 1.446 de metri pătrați pentru parcări și lucrări de stabilizare versant pe o suprafață de 2.400 de metri pătrați.

În urma proiectului se dorește creșterea numărului de vizitatori cu 1.000 de persoane anual. Președintele CJ Botoșani Florin Țurcanu a menționat că după implementarea proiectului va fi deschisă „zona religioasă pentru vizitatorii care vor ajunge în Botoșani”. De asemenea, Constantin Apostol a apreciat faptul că județul Botoșani a reușit atragerea unei finanțări europene pentru Mănăstirea Coșula. În același timp, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est, a apreciat parteneriatul rodnic între autoritățile publice și Mănăstirea Coșula.

Protos. Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, și-a exprimat bucuria pentru obținerea finanțării atât de necesară monumentului vechi de aproape o jumătate de mileniu. Mănăstirea Coșula din județul Botoșani a fost ctitorită în anul 1535 în timpul domnitorul Petru Rareș de marele vestier Mateiaș Coșolvei. Ca și alte mănăstiri din Moldova, biserica vechii așezări monahale a fost pictată și în exterior, mărturie fiind scena Judecății de Apoi care se păstrează încă pe fațada vestică a lăcașului de închinăciune. Culoarea galbenă a picturii originale de pe pereții bisericii este la fel de importantă ca pictura de la Mănăstirea Voroneț. „Galbenul de Coșula e la fel de prețios ca albastrul de Voroneț. Suntem singura mănăstire din Botoșani care păstrăm în biserică o pictură veche de aproape 500 de ani”, a spus starețul Mănăstirii Coșula. Zidul de cărămidă plină ce înconjoară incinta mănăstirii este acoperit cu olane, fiind construit în anul 1858 de arhiereul Marchian Folescu. Treptele zidului simbolizează scara virtuților Sfântului Ioan Sinaitul.

Comentarii Facebook


Știri recente