Mănăstirea Cormaia în sărbătoare

Mănăstirea Cormaia din județul Bistrița-Năsăud va fi în sărbătoare joi, 29 august 2013, când Biserica Ortodoxă pomenește „Tăierea cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul”, informează site-ul radiorenasterea.ro.

Așezământul monahal, situat la 5 kilometri distanță de orașul Sângeorz Băi, își va sărbători în această zi hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Vor face parte din sobor exarhul Mănăstirilor din Eparhie, Arhim. Dumitru Cobzaru și protopopul de Năsăud, Pr. Ioan Dâmbu.

Slujbele dedicate hramului vor începe la Mănăstirea Cormaia încă din ajun, cu oficierea de la ora 19:00 a slujbei Privegherii și vor continua în ziua hramului cu săvârșirea de la ora 10:00 a Sfintei Liturghii.

Conform Pr. Nicodim Sângeorzan, duhovnicul așezământului monahal de la Cormaia, Mănăstirea a fost reînființată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. În ultimii ani, în cadrul ansamblului mănăstiresc a fost contruită o biserică din zid ce poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Lucrările la acest locaș de rugăciune se află în stadiu de finalizare, în prezent realizându-se pictura exterioară. O dată finalizate aceste lucrări biserica nouă a mănăstirii urmează să fie sfințită. La mănăstirea Cormaia există și o bisericuță din lemn, cu hramul BunaVestire, construită în anul 1636, de călugării ortodocși veniți de la mănăstirile Neamț și Putna. Acest locaș de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.

Comentarii Facebook


Știri recente