Mănăstirea Cârlomănești din județul Galați și-a cinstit ocrotitorii

Mănăstirea Cârlomănești din județul Galați, închinată Sfântului Ierarh Nicolae și Sfinților Martiri Brâncoveni, atestată pentru prima dată la 25 aprilie 1445, și-a sărbătorit, la 16 august 2013, hramul. Zona de nord a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost îmbrăcată în bucurie, odată cu venirea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, împreună cu preoții și credincioșii, în vatra uneia dintre cele mai vechi mănăstiri din sudul Moldovei, pentru slujba Sfintei Liturghii de hram, informează Ziarul Lumina.

Imediat după praznicul Adormirii Maicii Domnului cinstim un alt moment cutremurător pentru toată creștinătatea, petrecut acum 299 de ani. În 15 august, anul 1714, Constantin Vodă Basarab Brâncoveanu, capul Țării Românești, împreună cu cei patru prinți copii ai lui, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și cu consilierul și ginerele lui, Ianache, au fost martirizați prin decapitare în orașul Istanbul, vechiul Constantinopol, din porunca sultanului, în prezența tuturor autorităților reprezentative ale Imperiului Otoman, dar și a delegaților ambasadori pe lângă Înalta Poartă.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie, IPS Casian a vorbit despre martiriul Sfinților Brâncoveni: „Voievodul împlinea 60 de ani, iar doamna Marica sărbătorea ziua onomastică. La București trăgeau clopotele, iar la Istanbul tăiau iataganele capetele voievodale. Toată lumea a tăcut. A fost o perpetuare a distracțiilor din arenele romane din timpul împăraților persecutori de până la Sfântul Constantin cel Mare. Cutremurătoarea jertfă a tatălui care vede cum cad capetele copiilor pentru lege, neam și credință este fără precedent. Dar crucea pe care a primit-o o duce până la capăt. Și le cere copiilor să se înarmeze cu sabia răbdării. Singur, ca un miel spre junghiere, după ce și-a jertfit mielușeii, s-a așezat în fața călăului care i-a tăiat capul”.

Preacuviosul arhimandrit Epifanie Bulancea, de la Mănăstirea Măgura Ocnei din județul Bacău, unul dintre donatorii și binefăcătorii Mănăstirii Cârlomănești, și-a manifestat bucuria de a participa, pentru al șaptelea an consecutiv, la hramul așezământului monastic aflat în vecinătatea plaiurilor sale natale. De asemenea, un grup de 60 de credincioși din Parohia Pogonești, județul Vaslui, în frunte cu părintele paroh Vasile Mihăiță Maximoiu, au venit în pelerinaj la hramul Mănăstirii Cârlomănești, una dintre enoriașe fiind originară din comuna gălățeană Cerțești.

Credincioșii prezenți la hram au ascultat balade, cântece și poezii închinate Sfinților Martiri Brâncoveni, interpretate de copiii din parohiile Brătulești și Liești care, îmbrăcând frumosul port național, păstrează datina străbună peste ani. Cu toții s-au îndreptat, după slujbă, spre adăpostul pădurii de salcâmi plantați de călugării mănăstirii în jurul așezământului, unde au fost împărțite 2.000 de pachete cu hrană de post.

Părintele Gheorghe Joghiu, protopop de Tecuci, a declarat: „Mănăstirea Cârlomănești, cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni, a primit cu bucurie pelerinii, preoți și credincioși din zonă, la această mare sărbătoare duhovnicească. În anul închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, IPS Arhiepiscop Casian a arătat legătura dintre Sfinții Brâncoveni, mărturisitori și martiri pentru credința creștină, și evenimentul din urmă cu 1.700 de ani, când a fost așezat făgașul de manifestare religioasă în libertate, citind și tâlcuind credincioșilor prezenți textul Edictului de la Milan, așa cum s-a păstrat în literatura patristică”.

Comentarii Facebook


Știri recente