Mânăstirea Cârcea din județul Dolj, în haine de sărbătoare

Astăzi, 17 ianuarie, de praznicul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, Mânăstirea Cârcea de lângă Craiova și-a sărbătorit Ocrotitorul. Ca în fiecare an, momentul de înaltă trăire duhovnicească a fost marcat de bucuria prezenței în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor, a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Diacon Gheorghe Cioiu.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a evocat viața, faptele bune și sfințenia Cuviosului Antonie cel Mare, cel care a fost ales spre a fi pururi în ceata bine plăcutilor lui Dumnezeu. „Nenumărate au fost faptele bine plăcute Domnului săvârșite de Sfântul Antonie, precum impresionante au fost și suferințele, ispitele și necazurile îndurate până a ajuns să se odihnească în Împărăția cea veșnică. Sfântul a cerut mereu ajutor de la Dumnezeu, nu a deznădăjduit în suferințe și necazuri, iar Milostivul a intrat în cămara sa curată, adeverind ceea ce spunea în Sfânta Evanghelie: „Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu il va iubi, și vom veni la el și vom face locas la el. ” (Ioan 14, 23-24). Așadar, Sfântul Antonie este cu adevărat fericit în Împărăția Cerurilor, răsplătit de Dumnezeu pentru faptele și viața sa sfântă să facă parte din ceata bine plăcuților lui Dumnezeu, să fie pururea împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos și să fie cinstit în Biserica noatră. Iar în acest sfânt așezământ monahal, Sfântul Antonie este cinstit în mod deosebit pentru că este ales ocrotitor al obștii monahale. Noi l-am pomenit la Sfânta Liturghie și îl rugăm neîncetat să mijlocească pentru noi în fața Tronului Ceresc, spre a putea fi și noi părtași la fericirea lui, aceea de a fi primiți la sfârșitul vieții acesteia în ceata drepților lui Dumnezeu”, a spus IPS Irineu

La finalul slujbei Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de Parastas pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș monahal care au trecut la Domnul.

Așezământul monahal de la Cârcea, închinat Sfântului Antonie cel Mare și praznicului Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se află situat la circa 10 km de municipiul Craiova, pe ruta Coșoveni – Leu – Caracal. A fost temeluit în anul 1957 prin strădania familiei Cristofir, și sfințit abia în anul 1992 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. Astăzi, funcționează ca mănăstire de maici, obștea fiind condusă de monahia Eleonora Cristofir. Tradiția locului spune că aici, cu secole în urmă, a fost un așezământ monahal pentru călugări. Există chiar o cruce mare din piatră, cu inscripții chirilice, nu departe de intrarea în actuala biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente