Mănăstirea Caraiman: A început Conferința Națională a Școlii Doctorale de Teologie „Dumitru Stăniloae”

Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman găzduiește în perioada 30 iunie – 3 iulie cea de a cincea ediție a Conferinței Naționale a doctoranzilor din domeniul Teologiei Ortodoxe, organizată de Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie din București.

Sesiunile de comunicări științifice au fost deschise de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, împreună cu Părintele Profesor Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din Bucureşti, Pr. Nicușor Beldiman, Consilier patriarhal coordonator – Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, și conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a facultății bucureștene.

În cuvântul de deschidere, ierarhul a vorbit despre necesitatea unei teologii academice dinamice, care să răspundă numeroaselor provocări contemporane.

„Am parcurs lista titlurilor comunicărilor dumneavoastră și m-am bucurat că cele mai multe dintre ele abordează tematici noi, unele chiar curajoase, și vă încurajez să aveți această abordare permanentă. Sigur, sunt și teme care au tot fost dezbătute, dar dacă aveți capacitatea de a aduce o noutate, o corecție, o completare, ele sunt binevenite”, a spus Preasfinția Sa.

„Provocările la adresa vieții religioase și a Ortodoxiei în special sunt atât de numeroase astăzi, încât vă oferă o plajă tematică imensă”.

În multitudinea aceasta de credințe, de erezii și ideologii, păstrarea Dreptei Credințe Ortodoxe presupune multă maturitate, discernământ și înțelepciune duhovnicească

Subiectele abordate de doctoranzi în cadrul sesiunilor de comunicări sunt diverse și tratează diferite aspecte ale relației dintre teologie și știință, pastorație și viață liturgică, patrologie, istorie bisericească și impactul noilor ideologii asupra Ortodoxiei.

Pe parcursul celor două zile de comunicări științifice vor fi organizate 10 sesiuni de dialog, moderate de Prof. Adrian Lemeni, Pr. Beldiman Nicușor, Pr. Miron Erdei, Pr. Jan Nicolae, Pr. Vasile Răducă, Pr. Sonea Cristian, Pr. Rus Constantin și Pr. Chifăr Nicolae.

Referatele doctoranzilor vor fi publicate în a cincea ediție a volumului Studia Doctoralia.

Foto credit: Radu Bogdan / Trinitas Tv

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…