Mănăstirea Cămărășeasca din județul Gorj și-a sărbătorit astăzi hramul

Câteva sute de credincioși au participat astăzi, 29 august 2013, în ziua de prăznuire a „Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul”, la sărbătoarea hramului Mănăstirii Cămărășasca, din județul Gorj. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Gheorghe Cioiu. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a vorbit credincioșilor despre viața curată și plină de har a Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind dimensiunea martirică a vieții Sfântului Prooroc, cel care, înfierând păcatul desfrânării, a primit cununa muceniciei și Împărăția Cerurilor. După cuvântul de învățătură, IPS Irineu, preoții și diaconii slujitori au oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, ostenitorii și benefăcătorii cinstitului așezământ monahal, care s-au mutat la viața veșnică. La final, toți cei prezenți au luat parte la tradiționala agapă frățească.

Mânăstirea Cămărășeasca a fost ctitorită în anul 1780 de către polcovnicul Mihail Colțescu, în timpul voievodului Alexandru Ipsilanti. Este construită în formă de corabie, din zid masiv de cărămidă, având pronaosul despărțit de naos, pridvorul fiind așezat pe stâlpi ornamentați din piatră, în stil brâncovenesc, cu arcade în formă de semicerc. Are o singură turlă așezată deasupra pronaosului, acest aspect fiind o caracteristică a sfârșitului de secol 17 în arhitectura eclezială românească. Pe lângă praznicul „Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Biseica mai poartă și hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir. În anul 2011, în curtea mănăstirii a fost strămutată din satul Pojogeni, comuna Copăcioasa, o biserică de lemn de o rară frumusețe, monument istoric de la anul 1730. În prezent cinstitul așezământ funcționaze cu statutul de mănăstire de maici și este coordonat de stareța Cristofora Drăghici.

Comentarii Facebook


Știri recente