Mănăstirea Căldărușani se pregăteşte de hram

Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov își prăznuieşte mâine, 22 iunie 2016, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești. Cu acest prilej, toată obștea monahală s-a pregătit de sărbătoare, iar la sfântul lăcaș sunt așteptați numeroși credincioși.

Mănăstirea Căldărușani este ctitoria domnitorului Matei Basarab și este una dintre așezămintele monahale reprezentative ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Anual, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești, numeroși credincioși vin să se închine la racla cu cinstitele sale moaște care se află în Biserica Mănăstirii Căldărușani.

Mănăstirea Căldăruşani mai are următoarele hramuri: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“, „Sfântul Evanghelist Ioan“, „Sfânta Varvara“ şi „Duminica Tuturor Sfinţilor“.

***

Sfântul Grigorie s‑a născut în anul 1765, în Bucureşti, şi a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ, sub îndrumarea duhovnicească a Sfântului Paisie Velicikovski. În anul 1823, la 4 ianuarie, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind aşezat în cinstea de Mitropolit al Ţării Româneşti, în locul Mitropolitului Dionisie Lupu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a hotărât ca Mitropolitul Grigorie Dascălul să fie trecut în rândul sfinţilor, cu data de prăznuire la 22 iunie. Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu prilejul hramului acesteia.

 

Comentarii Facebook


Știri recente