Mănăstirea Basarbov a primit în dar veșmântul Sf. Dimitrie cel Nou

Mănăstirea din Basarabovo, Bulgaria, construită în locurile în care Sf. Dimitrie cel Nou a viețuit, a primit sâmbătă un veșmânt care a acoperit mai multă vreme moaștele sale aflate în București.

Darul a fost oferit de Patriarhul României Mitropolitului Naum de Ruse, prezent sâmbătă la Hramul Catedralei Patriarhale, Sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că oferă veșmântul „în semn de aleasă prețuire și binecuvântare” pentru biserica nouă a mănăstirii bulgare, dar și pentru a fi purtat în procesiune la alte biserici din Bulgaria, „spre folos duhovnicesc și sporire în credință a credincioșilor care se vor ruga cu evlavie Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou”.

La Mănăstirea Sf. Dimitrie din Basarabovo se află și o icoană care conține un fragment din moaștele sfântului, oferită în urmă cu câțiva ani de Patriarhia Română.

Mănăstirea Basarabov

Mănăstirea bulgară „Sf. Dimitrie cel Nou” se află în localitatea bulgară Basarabovo, la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de orașul București. Trecând Dunărea prin vama de la Giurgiu, ajungem în orașul Russe, iar de aici până în localitatea Basarabovo mai sunt 10 kilometri.

Mănăstirea Basarabov a fost inițial ctitorită de familia Basarabilor. Biserica actuală din Peștera Sf. Dimitrie a fost construită în 1865 cu mai multe ajutoare primite din România. Aceasta a suferit un incendiu în anii 1877-1878, în timpul războiului ruso-româno-turc.

Reînnoitorul Mănăstirii Basarabov a fost ieromonahul Hrisant, care s-a așezat în acele locuri în 1937 și a trăit până în anul 1961.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente