Mănăstirea Băile Herculane în sărbătoare

Primul mare praznic al anului bisericesc, Nașterea Maicii Domnului, este și hramul Mănăstirii Băile Herculane. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la aşezământul monahal până la troița din centrul oraşului, unde Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfințit un altar de vară special amenajat. În continuare, ierarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. La sfintele slujbe au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethosal Episcopiei Caransebeşului.

În această zi de praznic îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră și o rugăm pe Maica Domnului să-i ocrotească pe cei care îi poartă numele, dar și pe noi cei care suntem fiii lacrimilor ei, pentru că toți credincioșii suntem fiii lacrimilor Maicii Domnului. Ne bucurăm că foarte mulți credincioși din orașul-stațiune Băile Herculane, dar și cei care au venit la tratament și la odihnă au participat astăzi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, foarte mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Se cuvine să urăm tradiționalul «la mulți ani» tuturor celor care poartă numele Maicii Domnului, dar și tuturor preoților și credincioșilor care se roagă pe aceste meleaguri binecuvântate, în această stațiune cu ape tămăduitoare și vindecătoare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În anul 2007, la propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram Sf. M. Mc. Varvara.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente