Mănăstirea Antim | Slujbă de pomenire pentru părintele arhimandrit Sofian Boghiu

Credincioși bucureșteni au participat în data de 9 septembrie 2017 la evenimentele prilejuite de pomenirea părintelui arhimandrit Sofian Boghiu, la 15 ani de la trecerea sa la Domnul. Părintele Sofian a fost stareț al Mănăstirii Antim aproape 50 de ani.

Programul liturgic a debutat, la mănăstirea ocrotită de Sfântul Antim Ivireanul, cu săvârșirea Sfintei Liturghii. În continuare, a fost oficiată slujba parastasului de părinții slujitori ai mănăstirii.

În cuvântul rostit, Protosinghelul Vicențiu Oboroceanu a evocat figura luminoasă a arhimandritului Sofian, spunând că părintele a fost rânduit ca stareț și duhovnic al chinoviei bucureștene pentru rugăciunile ctitorului mănăstirii, Sfântul Antim Ivireanul.

Totodată, starețul Mănăstirii Antim a evidențiat importanța păstrării în mănăstiri a unei continuități duhovnicești cu bătrânii duhovnici ai neamului care, apărând Ortodoxia în timpul comunismului, au întreținut, prin predică și spovedanie, evlavia în popor.

După oficierea slujbei de pomenire, cei prezenți s-au deplasat la Mănăstirea Căldărușani unde se află mormântul părintelui Sofian. Acolo, părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu soborul slujitorilor Mănăstirii Antim, a săvârșit un parastas în biserica lăcașului de cult monahal. De asemenea, a fost săvârșit un Trisaghion la mormânt, împărțindu-se apoi pachete cu hrană celor cei prezenți.


Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

 

Comentarii Facebook


Știri recente