Mănăstirea Almăj-Putna își va sărbători hramul

Pelerini din Banatul de Munte dar şi din alte regiuni ale ţării sunt așteptați la Mănăstirea Almăj-Putna, din județul Caraș-Severin pentru a participa la Praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos, hramul așezământului monahal. Cu prilejul acestei sărbători Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară din curtea așezământului, a precizat Diac Pavel Canea.

La momentul rânduit, Preasfinția Sa va rosti și rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, potrivit obiceiului din fiecare an la acest praznic. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

Istoria Mănăstirii Almăj Putna vorbeşte că în secolul al XVII-lea, un credincios din zona Almăjului a intrat în cinul monahal al Mănăstirii Putna (Moldova). Spre sfârşitul vieţii, fiind în Sfântul Munte Athos, acest cuvios părinte, pe nume Pahomie, a primit poruncă de la Maica Domnului, care i s-a arătat printr-o vedenie, de a veni în sprijinul Bisericii şi a credincioşilor aflaţi pe meleagurile sale natale. Părintele Pahomie, însoţit de şapte ucenici, a slujit Sfânta şi Liturghie şi a vieţuit în peşterile din hotarul satului Putna. Părintele a construit o casă unde se întâlnea cu credincioşii pentru a-i spovedi şi a le acorda asistenţă duhovnicească. Construcţia acestei case a constituit nucleul care a dat naştere mai târziu bisericii şi satului Putna. Aşa a venit iniţiativa de a ridica un aşezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului.

Comentarii Facebook


Știri recente