Maica Domnului – Rugătoare nebiruită

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit în această seară un cuvânt de învățătură la finalul slujbei Paraclisului Maicii Domnului, oficiată după slujba Vecerniei, în Catedrala Patriarhală.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a vorbit despre importanța sărbătorilor din luna august: „Sărbătoarea Adormirii Macii Domnului este o sărbătoare din ultima lună a anului bisericesc și în această lună august mai sunt încă două sărbători importante: la 6 august avem sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, iar la 29 august sărbătoarea Tăierii cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul. Aceste trei sărbători din luna august formează un triptic, un buchet de trei sărbători care au legătură duhovnicească referitoare la sfârșitul lumii, la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos și la Judecata de Apoi. De aceea, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul sunt pictați în icoana triptic ca mijlocitori pe lângă Hristos Judecătorul celor vii și al celor morți. Deci, în această perioadă a ultimei luni din anul bisericesc avem la nouă zile după sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului care în mod voit a fost fixată în această lună pentru arăta că Maica Domnului care a trecut prin moarte, dar nu a rămas în moarte în mormânt, ci a fost ridicată cu trupul la cer de către Fiul Său, reprezintă mutarea creștinilor care se realizează în Biserică de la viața pământească trecătoare la viața cerească netrecătoare. De aceea, în troparul Adormirii Maicii Domnului se spune: Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții. Deci, Maica Vieții care izbăvește cu rugăciunile sale din moarte sufletele noastre este cinstită în timpul anului prin nouă sărbători, dar mai ales în acest post al său care este și o taină a vieții Bisericii. Maica Domnului este o icoană a Bisericii care se roagă, care poartă în ea pe Hristos și Îl arată lumii și în același timp ne ajută să trecem din viața aceasta pământească la viața cerească”.

Preafericirea Sa a vorbit și despre semnificațiile Paraclisului Maicii Domnului: „În această perioadă, Biserica a împodobit rugăciunile ei și le-a multiplicat ca cinstire deosebită adusă Maicii Domnului. În tot anul și la fiecare slujbă se cinstește Maica Domnului, dar mai ales în această perioadă de două săptămâni. La sfârșitul Vecerniei din această perioadă, în afară de sâmbete, de ajunul sărbătorii Schimbării la Față a Domnului și de ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, se citește Paraclisul Maicii Domnului. Cuvântul paraclis înseamnă mângâiere, întărire sau consolare, mai ales a celor aflați în boală, necaz, strâmtorare, în primejdie sau neputință, în orice fel de limitare a vieții prin adversități. Paraclisul ca întărire în credință, în rugăciune, dar și în puterea de a birui ispitele, bolile și necazurile, este un izvor de lumină, pace și bucurie sufletească. De aceea, oamenii se obișnuiesc cu acest paraclis ca izvor de pace sufletească. În tot anul se citește acest paraclis, dar mai ales în această perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai arătat că: „Maica Domnului a început să fie cinstită încă din primele veacuri ale creștinismului, potrivit profeției pe care ea a făcut-o când a zis: Iată de acum mă vor ferici toate neamurile, adică toate generațiile, căci mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și Sfânt este numele Lui„. „Deci, mărirea sau cinstirea Maicii Domnului nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu care a ales-o pe ea să fie sălaș pentru Întruparea Fiului Său, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea, ea este numită Rai cuvântător, Templu care a cuprins în sânul ei pe Cel neîncăput, pe Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic, Potir. Maica Domnului este o icoană a vieții Bisericii în toată lucrarea ei și este numită Rugătoare nebiruită„, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

În continuare, Preafericirea Sa a explicat semnificația expresiei Rugătoare nebiruită atribuită Maicii Domnului: „Ce înseamnă această expresie Rugătoare nebiruită? Înseamnă rugătoare nerefuzată. De unde vine această numire? De la cea dintâi minune a Mântuitorului Iisus Hristos și anume minunea de la Cana Galileei unde El a prefăcut la cererea Maicii Domnului apa în vin. Ea a observat ca o mamă grijulie și atentă ce lipsește în casă și a văzut că se termină vinul și ar fi pentru familia nou întemeiată și pentru toți organizatorii nunții o anumită jenă sau rușine. Atunci, Maica Domnului a zis: Nu mai au vin, iar Mântuitorul i-a răspuns: Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie? și mai precizează: Încă n-a venit ceasul Meu, adică nu I-a sosit ceasul să facă minuni. Maica Domnului nu a mai justificat nimic, ci a continuat rugăciunea sa în tăcere. Atunci, Fiul, pentru că nu a putut să refuze cererea mamei, a săvârșit minunea. Prin aceasta vedem că Maica Domnului nu poate fi refuzată în rugăciunile ei către Mântuitorul Iisus Hristos și ea cunoaște nevoile familiei, celor săraci, bolile și suferințele celor bolnavi și este mamă ocrotitoare pentru copii, pentru tineri, deoarece a crescut pe Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind copil și apoi tânăr, este ocrotitoare pentru tinerii și tinerele care trăiesc în feciorie în mănăstiri, pentru familie nou întemeiate, părinți, săraci, văduve, orfani, pentru toți este Rugătoare nebiruită și neîncetată„.

Preafericitul Părinte Daniel a anunțat în cadrul cuvântului de învățătură o nouă apariție editorială dedicată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Pregătim o nouă apariție editorială în care se află și Acatistul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pe care îl cunoaștem din cărțile noastre, dar la care se mai adaugă un al doilea acatist din tradiția greacă și un paraclis special. Toate trei sunt ale sărbătorii Adormirii Maicii Domnului care sunt deosebite de celelalte acatiste și paraclise din timpul anului. Prin aceasta vrem să legăm mai mult rugăciunea noastră de taina sărbătorii Adormirii Maicii Domnului”.

La finalul cuvântului său, Patriarhul României i-a îndemnat pe credincioși să se roage Sfintei Fecioare Maria care este grabnic ajutătoare și protectoare: „Ne rugăm în această perioadă Maicii Domnului să ne întărească credința, să sporească în viața noastră faptele bune, să ne dăruiască ajutor în creșterea copiilor și în educarea, în ajutorarea familiilor, văduvelor, săracilor, bolnavilor și să ocrotească pe toți slujitorii Bisericii. Ea este ocrotitoarea arhiereilor, a preoților și a diaconilor deoarece Hristos Domnul, Fiul ei, este Arhiereul cel Veșnic și este numit Marele Preot și Diacon. Deci, toate aceste titluri de Arhiereu, Preot și Diacon sunt titluri hristologice care se referă la Hristos și Hristos prin slujitorii lui este prezent cu harul Său în Biserica Sa încât Maica Domnului este ocrotitoarea întregii Bisericii, a clerului și tuturor credincioșilor”.

Paraclisul Maicii Domnului se săvârșește în toate mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Bucureștilor în fiecare zi din Postul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente