Maica Domnului, o inimă de mamă care bate lângă inima lui Dumnezeu: Mitropolitul Teofan la hramul Mănăstirii Bistrița

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Bistrița din județul Neamț, unde a explicat de ce creștinii au atâta evlavie la Maica Domnului: „Ea știe precum nimeni altul cât de mult ne iubește Dumnezeu” și prin ea avem în cer „o inimă de mamă care bate lângă inima lui Dumnezeu”.

„Măreția acestei sfinte sărbători e dată în primul rând de taina Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos. Fiul lui Dumnezeu se naște în timp după trup din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cum s-a născut din sânurile Tatălui din veșnicie”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a amintit că Adormirea Maicii Domnului se aseamănă cu Învierea Domnului, ambele sărbători fiind centrate pe imaginea unui mormânt gol.

După cum spunea Sf. Iustin Popovici, „această sărbătoare este zi de Paști, este cea de a doua Înviere”, a subliniat ierarhul.

În continuare, părintele mitropolit a răspuns la întrebarea: „De ce au creștinii atât de multă evlavie la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu?”

Părintele Cleopa spunea că o cinstim îndeosebi pentru smerenia ei, a amintit ierarhul.

„Mare i-a fost rugăciunea, mare i-a fost curăția, mare i-a fost lucrarea ascetică. Dar toate acestea, cu toate că sunt mari și minunate, pălesc în fața smeritei cugetări”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

„Căci spune cuvântul din Pateric: Omul smerit, chiar dacă nu ar avea celelalte virtuți, primește de la Dumnezeu darurile care decurg din toate virtuțile, căci smerenia le cuprinde pe toate.”

„Ce avem noi, se întreba Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai de preț lucru în cer? Avem în cer o inimă de mamă, care se topește de dorul și de dragul și de iubirea Dumnezeiescului său Fiu, cum se topește de dorul și de dragul nostru, al creștinilor”, a continuat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„O inimă de mamă care bate lângă inima lui Dumnezeu, Hristos Domnul, pentru noi, oamenii, căci, teologhisește Părintele Stăniloae, mântuirea noastră nu este o chestiune de dreptate sau de justiție, este o chestiune de iubire între Dumnezeu și oameni.”

„Și iubirea aceasta este așezată desăvârșit în darul cel mai de preț pe care îl avem noi în cer: inima Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a continuat ierarhul.

Mitropolitul a mai amintit că Părintele Arsenie Papacioc spunea că Maica Domnului „știe precum nimeni altul cât de mult ne iubește Dumnezeu”.

„Maica Domnului știe mai mult și mai adânc decât toți taina mântuirii neamului omenesc prin iubirea nețărmurită pe care o are Dumnezeu față de noi, oamenii”, a mai spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan i-a hirotesit protosingheli pe ieromonahii Stelian, Maxim și Vasile, membri ai obștii Mănăstirii Bistrița.


Mănăstirea Bistriţa, una dintre cele mai mari din Moldova, îi are ctitori pe voievozii Muşatini, dintre care primul a fost Alexandru cel Bun. Acesta a construit-o în 1402, pe locul unui fost schit, ca necropolă voievodală cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Foto credit: Doxologia.ro via Youtube

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente