Maica Domnului cinstită la parohia Ramna, Protopoiatul Reșița

Parohia ortodoxă Ramna are la ambele biserici ortodoxe hramul „Învierea Domnulu”, dar an de an conform tradiției poporului român și credincioșii de pe aceste meleagurii au o evlavie deosebită față de Maica Domnului. Urcușul duhovnicesc a început pentru acești credincioși încă de la începutul postului, atunci când la prazniclul Schimbării la Față a Domnului a fost bincuvânt primul rod al viței, cât și alte daruri de pârgă aduse la biserică.

Tot acum în această perioadă am avut câteva întâlniri cu copiii acestei parohii cu care am început proiectele naționale „Hristos Împărtășit copililor” și „Alege Școala”, copii care pe parcusul acestei perioade au crescut dar nu au uitat dragostea și iubirea pe care au găsit-o în biserică și de care au rămas atașați în continuare. Totodată a fost și un moment de bilanț pentru ei aducându-și aminte de primele întâlniri, dar și de primele concursuri la care au participat cu emoție dar de la care uni dintre ei s-au întors cu premii. S-au povestit momentele petrecute în tabăra de creație de la mănăstirea Caraiman și întâlnirea cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Trei dintre acești copii sunt astăzi elevi ai seminarului „Episcop Ioan Popasul ” din Caransebeș și nădăjduim că vor duce mai departe tradiția locală a comunei Ramna de a fi preoți vrednici în via Domnului asemenea înaintașilor lor care au luptat cu râvna pentru biserica ortodoxă de aici (consilierul Romulus Ancușa, pr. Ioan Velceleanu ș.a.). Fetele care au făcut parte din proiect învață azi și ele la liceele de prestigiu din Bocșa sau Reșița.

Dar întâlnirile nu au fost fără un folos duhovnicesc și informativ. Pentru că am adus în discuție și o nouă campanie a Patriarhie Române și anume inițiativa cetățenaescă „UNUL DINTRE NOI”, inițativă care solicită Uniunii Europene să înceteze finanțrea activitățlor care includ distrugerea embrionilor umani. Am mai discutat și anumite lucruri legate de importanța familiei în societate și în biserică.

Seara de miercuri în ajunul Sărbătorii Maicii Domnului a fost dedicată așa cum era firesc Sfintei Taine a Spovedanii pentru că mai multi credincioși s-au pregătit pe tot parcusul postului pentru acest moment. Așteptând spre a se Împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului la marea sărbătoare a lunii august închinată Maicii Domului. Bucuriile au continuat si pe parcursul următoarelor zile pentru că o parte dintre enoriașii bisericii din parohia Ramna au participat împreună cu preotul paroh și autoritățiile locale la sărbătoarea confraților lor din satul vecin Valeapai aparținător comunei Ramna, sat care are ca ocrotitoare pe Maica Domnului fiind sărbătorită și ruga satului, dar mai mare a fost bucuria prin participarea la Sfânta Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Episcop Lucian alături de Preaonoratul Petru Berbentia, protopopul Reșiței, preotul paroh și credincioșii săi.

Ziua de duminică a acestei vremi binecuvântate a fost încununată cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu. Alături de parohul Ramnei, Ovidiu Urzicaru și credincioșii săi au participat pr. Petru Stan de la Parohia Biniș și preotul dr. Daniel Crecan de la Parohia Gherteniș, care a rostit și cuvântul de învățătură.

Mulțumim Maicii Domnului și bunului Dumnezeu pentru buna lucrare în această vreme și punem în plan și alte evenimente importante din parohia noastră. Evenimente în colaborare cu Școala Generală Ramna și autoritățile locale, cu care așa cum ne-am obișnuit în fiecare an încheiem un protocol și participăm împreună la evenimentele importante din viața comunității. (Articol semnat de Pr . Urzicaru Ovidiu)

Comentarii Facebook


Știri recente