Maica Domnului cinstită la Mănăstirea Vorona

Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani şi-a sărbătorit, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului, la 08 septembrie 2015, hramul principal, după cum aflăm de pe site-ul doxologia.ro.

Cu acest prilej biserica din cimitirul așezării monahale, recent restaurată, a fost sfinţită. Locașul îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae și a fost ridicat în anul 1836 de arhimandritul Rafail, starețul Mănăstirii Vorona.

Slujba de sfințire și slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor Ortodocşi din Europa de Nord şi de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un numeros sobor de preoți.

La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, precum și 2.000 de credincioși, veniți din mai multe județe ale țării. Conform tradiţiei, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria aflată în Sfântul Altar al Bisericii Adormirea Maicii Domnului a fost scoasă spre închinare credincioşilor prezenţi.

„Liturghia este anticameră a Împărăției Cerurilor”

După citirea Evangheliei din cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie care a vorbit despre scopul vieţii creştine – mântuirea sufletului: „Scopul nostru, al tuturor – familia mică și familia mare – este mântuirea sufletelor noastre și dobândirea Împărăției lui Dumnezeu. De aceea ne-am adunat la această slujire euharistică, pentru a cere ocrotirea Maicii Domnului și pentru a ne simți împreună cu Maica Domnului ca fii ai Împărăției; Liturghia este anticameră a Împărăției Cerurilor”.

Să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că viitorul neamului nostru și temelia vieții creștine îl reprezintă ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și nașterea de prunci.

„Mesajul Bisericii în ziua Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este următorul: pentru ca omul să fie fericit în viaţa de mănăstire sau în viaţa de parohie, de familie, trebuie să asculte cuvântul lui Dumnezeu. Iar, a doua pricină pentru ca omul din lume să fie împlinit, este naşterea de copii. «Fericit este pântecele care Te-a purtat și sânii la care ai supt». Dacă privim cu atenție asupra lumii, asupra a tot ceea ce înseamnă lucru frumos și adevărat, putem spune că doar cei care împlinesc aceste două lucruri sunt cu adevărat fericiți: cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc pe el și cei care nasc copii și îi cresc în frică de Dumnezeu, în rușine de oameni și în iubire de neam”, a spus Înaltpreasfinţia Sa .

Persoanele ce au sprijinit lucrările de restaurare a bisericii din cimitirul Mănăstirii Vorona au primit distincţii de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, stavrofora Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan o icoană cu Maica Domnului, aceasta oferind, la rândul ei, câte o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae celor trei ierarhi care au slujit.

Comentarii Facebook


Știri recente