Maica Domnului cinstită în procesiune la Băile-Herculane

Sute de credincioși din orașul-stațiune Băile Herculane au participat la Sfânta Liturghie în ziua Praznicului Nașterii Maicii Domnului.

Sfânta slujbă a fost săvârșită joi, 8 septembrie 2016, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la troița din centrul orașului, după cum ne-a precizat Diac. Pavel Canea.

Sfânta Liturghie a fost precedată de o procesiune de la așezământul monahal până la Altarul de vară, cu o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului-Prodromița, pictată în Sfântul Munte Athos și care va rămâne în biserica mănăstirii. Pe tot parcursul slujbei credincioșii au avut posibilitatea să se închine sfintei icoane.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian a hirotesit întru protosinghel pe părintele Nectarie Câșlariu, duhovnicul mănăstirii din Herculane. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi, foarte mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului.

Sărbătoarea la Herculane a început din ajunul praznicului prin procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce s-a desfășurat pe străzile orașului de la Parcul Poliției până la mănăstire. Sute de credincioși s-au alăturat clericilor care au intonat pe tot traseul pricesne închinate Sfintei Fecioare.

În fiecare an la primul praznic din noul an bisericesc, Praznicul Nașterii Maici Domnului, suntem în orașul-stațiune pentru a sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu obștea mănăstirii și cu toți credincioșii din acest oraș, dar și cu cei care se tratează și se odihnesc aici. În acest an avem spre cinstire și spre binecuvântare o icoană preafrumoasă a Maicii Domnului și iată cum Sfânta Fecioară prin aceste icoane făcătoare de minuni binecuvintează și orașele, satele și mănăstirile din Episcopia noastră. Îi mulțumim Domnului pentru toate și o rugăm pe Preacurata Născătoare de Dumnezeu să ne poarte cu rugăciunile ei înaintea Tronului Preasfintei Treimi, căci noi suntem și vrem să fim și să devenim fii ai lacrimilor ei, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În anul 2007, la propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram Sfânta Mare Muceniță Varvara.

Comentarii Facebook


Știri recente