Maica Domnului cinstită de credincioșii olteni

Praznicul Nașterii Maicii Domnului, pe care l-am sărbătorit duminică, a revărsat din belșug daruri și binecuvântări duhovnicești peste credincioșii din Mitropolia Olteniei. Printre numeroasele lăcașuri de închinare ce au îmbrăcat veșmântul de sărbătoare s-a numărat și biserica Mănăstirii Maglavit din județul Dolj.

Ca în fiecare an, bucuria Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a adunat mii de pelerini la hramul Mănăstirii Maglavit, din județul Dolj. La ceas de aleasă prăznuire, bucuria celor prezenți a fost sporită de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

„Fecioara Maria a deschis larg ușa sufletului nostru”

La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit a pus la inima credincioșilor cuvânt de învățătură, lăudând de Dumnezeu binecuvântata Naștere a Preasfintei Fecioare Maria. „De la căderea lui Adam din Rai și până la venirea Mântuitorului Hristos, proorocii și drepții Vechiului Testament n-au încetat să vestească această bucurie a neamului omenesc, anunțând că din sămânța femeii se va naște Izbăvitorul nostru. Așa se face că, «la plinirea vremii», punând la inimă cuvântul Tatălui ceresc, Fecioara Maria a deschis larg ușa sufletului nostru, devenind astfel Maica Vieții. Cinstirea nașterii sale are o semnificație cu totul deosebită pentru această mănăstire. În primul rând este sărbătorit hramul sfântului lăcaș, iar în al doilea rând, putem vorbi despre o sărbătoare ce reunește credincioși din Oltenia și din alte zone ale țării. Aici, la Maglavit, în urmă cu zeci de ani, fratele nostru Petrache asculta vocea lui Dumnezeu care îi vorbea după puterea lui de înțelegere. Și nouă celor de astăzi, Dumnezeu ne vorbește în chip tainic și de aceea, pentru a-I putea vorbi, nu avem nevoie de cuvinte alese, de cuvinte meșteșugite, ci trebuie să mărturisim sincer și simplu înaintea Lui taina sufletului nostru”, a spus IPS Irineu.

Piatra de temelie a sfântului lăcaș a fost pusă la 14 septembrie 1935 de către episcopul Râmnicului, Vartolomeu Stănescu. Lucrările de construire au fost suspendate din cauza războiului și oprite definitiv în timpul regimului comunist. Abia după 1989 acestea au fost reluate, în prezent lucrându-se la finalizarea picturii interioare, realizată în tehnica frescă.

Liturghie arhierească la hramul mănăstirii vâlcene Ostrov

În aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la hramului sfintei Mănăstiri Ostrov, din stațiunea Călimănești, județul Vâlcea.

Mănăstirea Ostrov cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” se află amplasată pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimănești de pe râul Olt. Biserica este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521, fiind ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina. Începând cu secolul al XVI-lea și până în 1890, Schitul Ostrov a fost schit de călugărițe. În acest schit s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab, doamna Despina, cu numele de Platonida, și mama lui Mihai Viteazul, care și-a luat numele de Teofana.

Construcția hidrocentralei Călimănești a impus ca biserica împreună cu insula să fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, și reconstruită casa stăreției. Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii stațiunii Călimănești-Căciulata care, pe lângă alte „dotări”, reunește 47 de specii de arbori, arbuști și trandafiri.

Biserica din Fârtățești II, târnosită

Sute de credincioși vâlceni au luat parte la slujba de sfințire a noii biserici cu hramurile „Izvorul Tămăduirii”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, din Parohia Fârtățești II, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Părinte a hirotonit diacon pe tânărul Cătălin Petruț Dorobanțu, absolvent al Facultății de Teologie „Sfânta Filofteia” din Pitești, pentru bisericuța-capelă cu hramul „Sfântul Nectarie de la Eghina” a Spitalului de Neuropsihiatrie Drăgoești, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea.

În urma îndemnului la rugăciune pentru pace, adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ierarhilor, preoților, monahilor, monahiilor și credincioșilor din Patriarhia Română, la Sfânta Liturghie, PS Emilian Lovișteanul a citit rugăciunile pentru înmulțirea dragostei și dezrădăcinarea urii și a toată răutatea. În cuvântul de învățătură rostit, arhiereul râmnicean a evidențiat însemnătatea praznicului Nașterii Maicii Domnului nostru Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Emilian l-a felicitat pe pr. paroh Ion Gîrju pentru frumoasa activitate pastorală, misionară și administrativă desfășurată în cadrul parohiei, conferindu-i titlul onorific de iconom stavrofor. Totodată, mai multe personalități, ctitori ai noului lăcaș de cult au primit din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului „Distincția de vrednicie” pentru contribuția substanțială la lucrările de construire și înfrumusețare a bisericii din localitate. Tot cu acest prilej, PS Emilian a hirotesit duhovnic pe pr. Romeo Georgian Popa, de la Parohia Glăvile, din localitatea cu același nume.

PS Părinte Nicodim, la hramul Parohiei Micherechi din Ungaria

Parohia ortodoxă română din Micherechi, Ungaria, a sărbătorit, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, 240 de ani de la prima atestare documentară. Cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 7-9 septembrie, racla cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala patriarhală a fost adusă într-un pelerinaj în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, poposind și în Parohia Micherechi. Cinstitele odoare au fost însoțite de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă din București.

Încă de sâmbătă seara, sfintele moaște au fost întâmpinate de cler și credincioși la Catedrala din Gyula a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, unde s-a săvârșit slujba Vecerniei Mari, cu Litie.

Duminică, în ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului, racla cu sfintele odoare a fost dusă în procesiune la biserica parohiei ortodoxe române din Micherechi, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de cinci arhierei, înconjurați de preoți și diaconi. Au liturghisit împreună Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Ziua de duminică s-a încheiat cu un program artistic ce s-a desfășurat la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din localitate. În cadrul programului, Grupul folcloric „Izvorașul” de la Drobeta-Turnu Severin a încântat publicul prezent cu o suită de cântece populare românești vechi.

Comentarii Facebook


Știri recente