Maica Domnului, cinstită de credincioșii din Suplai, Protopopiatul Năsăud

Preoții din Cercul pastoral „Mocod” s-au reunit duminică, 18 august 2013, în Filia Suplai a Parohiei Poienile Zăgrii din Protopopiatul Năsăud. Aici, soborul celor 12 preoți slujitori, alături de parohul Ovidiu-Teodor Oltean, au săvârșit Taina Sfântului Maslu, în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La popasul duhovnicesc din comunitatea de la poalele Țibleșului au participat un număr mare de credincioși, momentul fiind unul așteptat cu multă bucurie de localnici. Evenimentul a fost o continuare a slujbelor închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, oficiate în biserica parohială cu ocazia hramului bisericii. Astfel, cuvântul de învățătură rostit de părintele Florentin Moldovan de la Parohia Perișor, precum și discuțiile cu credincioșii, au avut ca temă preacinstirea Maicii Domnului. Tot în acest sens, credincioșii împreună cu preoții au cântat și câteva pricesne închinate Sfintei Fecioare.

Fiind o comunitate păstrătoare cu sfințenie a dreptei credințe, precum și a bunelor tradiții creștinești, credincioșii din Suplai au receptat momentul duhovnicesc ca fiind o oportunitate de a-și exprima credința și, în mod deosebit, bucuria rugăciunii în comun, de această dată în comuniune cu soborul preoților. Entuziasmul credincioșilor a venit în completarea misiunii preoțești, întregul moment de rugăciune constituindu-se într-o autentică slujire.

Ca fiecare întrunire a cercului pastoral-misionar „Mocod”, și reuniunea de la Suplai se înscrie în rândul activităților misionare care au marcat profund comunitățile în mijlocul cărora și-a desfășurat activitatea. Prezența mare a credincioșilor la rugăciune, cuvântul de învățătură ce transmite un mesaj clar, precum și dialogurile dintre preoți și credincioși, care lămuresc diferite aspecte legate de cultul Maicii Domnului, stau mărturie în acest sens.

În această ordine se încadrează și cuvântul de încheiere al parohului Ovidiu-Teodor Oltean, prin care s-a exprimat mulțumirea credincioșilor parohiei față de bucuria unei astfel de moment.

Veche comunitate de credincioși

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Suplai a fost construită între anii 1973-1975. Târnosirea bisericii a apărut ca o necesitate datorată înmulțirii numărului de locuitori și implicit a numărului de credincioși ortodocși din localitate, biserica veche devenind neîncăpătoare pentru cei prezenți la sfintele slujbe. Între anii 1984-1986, pereții interiori ai bisericii au fost împodobiți cu pictură executată în tehnica „tempera”, tot în această perioadă efectuându-se și o seamă de lucrări de reparații exterioare. Ca urmare a acestor lucrări, în data de 8 iunie 1986, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu. În vecinătatea bisericii parohiale se păstrează vechea biserică ce datează din anul 1711, construită din lemnul rezultat din dărâmarea unei alte biserici, ce data de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Hramul acestei biserici este „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Cercul pastoral-misionar „Mocod” este format din preoții slujitori în parohiile aparținătoare comunelor Nimigea, Zagra și Chiuza. Misiunea cercului se concretizează în întruniri lunare și săvârșirea diverselor slujbe religioase în parohiile amintite. De activitatea cercului preoțesc este responsabil pr. Dan Vasile, parohul de la Mocod. Următoarea activitate misionară a cercului pastoral se va desfășura în data de 22 septembrie, în Parohia Runcu Salvei.

Comentarii Facebook


Știri recente