Mai sunt două luni până la Zilele Sfințirii Catedralei

Mai sunt două luni până la „Zilele Sfințirii Catedralei” – 25-30 noiembrie 2018 – evenimentul central al anului 2018 – An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

Pentru a marca în mod deosebit și solemn sfințirea proiectului național Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhia Română va organiza mai multe manifestări duhovnicești, liturgice și  culturale.

De asemenea, sub genericul „Zilele Sfințirii Catedralei”, vor avea loc numeroase evenimente dedicate Anului Centenar.

Slujba de sfințire a CMN

Sfințirea Catedralei Naționale va fi oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, duminică, 25 noiembrie 2018.

După sfințirea lăcașului de cult credincioșii prezenți la București vor avea ocazia să se închine în altarul Catedralei Mântuirii Neamului, închinat Eroilor români din toate timpurile.

Sanctitatea Sa va fi singurul Întâistătător Ortodox care va oficia sfințirea Catedralei Naționale împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu ierarhii români.

Moaștele Sf. Andrei la București

Pe lângă obiectivul în sine și evenimentele legate de sfințirea lui, un alt motiv de pelerinaj la București în „Zilele sfințirii Catedralei” este acela al cinstirii moaștelor Sfântului Apostol Andrei.

Cinstita mână a Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi adusă de Mitropolitul Hrisostom de Patra din Grecia la București cu prilejul sfințirii lăcașului de cult.

Mâna Sf. Ap. Andrei care va fi adusă la București. ©Basilica.ro

Moaștele Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, vor fi așezate spre cinstire cu prilejul sfințirii CMN.

Patriarhul Ierusalimului va sluji la primul hram al CMN

Patriarhul Teofil al Ierusalimului va sosi în România după momentul sfințirii, pentru a sluji la primul hram, de sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României.

Sfânta Liturghie la primul hram al Catedralei Mântuirii Neamului va fi oficiată în data de 30 noiembrie 2018, de Patriarhul Teofil al Ierusalimului.

Ajută la construirea CMN în două moduri

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului marchează finalizarea lucrărilor la roșu. Urmează însă numeroase alte activități pe Dealul Arsenalului care merită atenția credincioșilor ortodocși români.

Susținerea proiectului CMN poate fi făcută în continuare atât financiar, dar și spiritual de fiecare persoană. Pe lângă donații, eforturile depuse zilnic sunt susținute de fiecare comunitate parohială sau așezământ monahal din Patriarhia Română prin rugăciune.

În slujbele de cult sunt rostite cereri speciale în cadrul ecteniilor pentru ajutorul lui Dumnezeu în realizarea proiectului național. Astfel, ne putem alătura în rugăciune pentru lucrările ce au loc la Catedrala Mântuirii Neamului atât în cadrul serviciului liturgic cât și în particular.

La o sută de ani de la Marea Unire este pusă în fapt ideea unei Catedrale Naționale care datează dinainte de 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată.

Construcţia CMN a fost asumată de stat ca proiect de importanţă naţională prin legea 376/2007. Din anul 2010 până în 2018, Biserica şi statul au cheltuit aproximativ 100 milioane euro pentru construcţia Catedralei Naţionale la roşu.

Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente