Mai sunt 400 de scene și icoane de pictat în mozaic la Catedrala Națională. Cum poți dona pentru una din ele

Mozaicul Catedralei Naționale va mai cuprinde 91 de scene și icoanele a 294 de sfinți, anunță Trinitas TV, care a dedicat recent un reportaj lucrărilor de pictură de la acest edificiu simbolic pentru români.

„Avem stabilite registrele principale, avem stabilită desfășurarea iconografică pentru toată catedrala. Mai sunt mici detalii care se modifică pe parcurs, legate de sfinții reprezentați, pentru că se dorește o atenție foarte mare acordată acestor detalii”, a declarat coordonatorul lucrărilor, Daniel Codrescu.

„Așa cum spunea Părintele Stăniloae, nu putem avea toți sfinții reprezentați – nici chiar în această catedrală. Dar cei care sunt reprezentați vor fi reprezentanții tuturor sfinților, știuți sau neștiuți.”

O echipă de opt artiști lucrează în prezent pe schelă la finalizarea mozaicului de pe hemiciclul absidei altarului. Alți 40 lucrează în atelier la mozaicul de pe spatele catapetesmei. Cei din urmă nu sunt în aceeași locație, pentru a diminua riscul sanitar.

„Datorită pandemiei, încercăm să păstrăm puțin distanța și să nu stăm foarte aglomerați”, a explicat pictorul Daniel Codrescu, coordonatorul lucrărilor.

Pictura altarului este finalizată în proporție de 90%, iar acum se lucrează în zona de cornișă, care va fi finalizată în luna martie. La începutul lunii aprilie, toată schela din zona altarului va fi demontată. Lucrul va continua doar la partea dinspre altar a catapetesmei.

„Decorurile care sunt pe zona cornișei, prefabricatele din beton, vor fi înveșmântate cu ornamente de tradiție bizantină și influențate de arta tradițională românească, ce vor aduce o noblețe specială”, a precizat Daniel Codrescu. „Momentan, are un aspect destul de rigid datorită betonului, care va fi încălzit prin această decorație și se va integra în tot ansamblul pictural.”

Artistul a explicat de ce aplicarea mozaicului în această zonă se face destul de lent: „E un spațiu destul de dificil, pentru că sunt destul de multe diferențe de nivel datorită formei cumva sculpturale a cornișei”.

Până acum a fost realizat 20% din mozaicul Catedralei Naționale – 3.000 de metri pătrați din cei aproximativ 15.000.

Cum poți dona pentru un sfânt sau o scenă

Telefon: 0799887955
Email: [email protected]

Donează prin transfer bancar

Titular: Patriarhia Română
RO91RNCB0075004895030395 (RON)
RO64RNCB0075004895030396 (EUR)
Banca: BCR – Banca Comercială Română

Vezi și:

Foto credit: Captură de ecran

Comentarii Facebook


Știri recente