Mai există pelerin fără telefon? Resurse digitale pentru sărbătoarea Sfântului Dimitrie 2024

Timpurile s-au schimbat, dar credința nu. Desaga pelerinului este cel mai frecvent un rucsac, iar cărțile de rugăciune sunt adesea ecrane. 

Mai există pelerin fără telefon? Probabil că nu. De aceea Basilica.ro pune la dispoziție resursele necesare pentru ca acest mijloc să fie util în demersul spiritual pe care-l fac credincioșii în cinstea Sfântului Dimitrie.

Anul acesta, pelerinajul se desfășoară în perioada 20-28 octombrie. La eveniment vor fi aduse, din Cipru, moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr. Sărbătoarea este una specială, în contextul împlinirii a 250 de ani de când cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aduse pe teritoriul țării noastre.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro)

Viața Sfântului Dimitrie cel Nou

Sunt puține detalii biografice despre Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. A trăit, aproximativ, în secolele XII-XIV, într-un sat mic numit Basarabov sau Basarabi, așezat pe apa Lomului, în Bulgaria de azi. S-a născut din părinți săraci, dar buni creștini. Citește viața integral în Sinaxarul Sfântului prăznuit pe 27 octombrie.

Cinstitul trup al Sfântului Dimitrie cel Nou a fost aflat în mod minunat. Cuviosul s-a arătat în vis unei copile care era chinuită de un duh necurat, arătându-i locul și zicându-i: „Eu te voi vindeca, dacă părinții tăi mă vor scoate din apă”! Dimineața, copila a spus părinților visul pe care l-a avut.

Ca urmare, numeroși preoți și credincioși s-au dus la locul descoperit copilei în vis, unde adeseori se ivea o lumină, socotită de cei de rând a fi semn că acolo e o comoară. Căutând cu de-amănuntul, au aflat sfintele lui moaște în prundiș, după cum se arătase copilei, le-au scos întregi și le-au dus în satul Basarabov.

Inițial, racla cu cinstitele moaște nu a părăsit satul din Bulgaria, dorința sfântului manifestându-se prin diferite minuni.

În anul 1774, printr-o împrejurare militară cauzată de Războiul ruso-turc izbucnit în anul 1769, au fost aduse în Țara Românească și așezate în Catedrala Mitropolitană (actuala Catedrală patriarhală).

Nu-i confunda pe Sfinții Dimitrie

Deși Sfântul Dimitrie cel Nou este prăznuit în ziua următoare după Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, aceștia nu trebuie confundați.

Troparul Sfântului Dimitrie cel Nou – Glas 8:
Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.

Alt tropar, glas 8:
Bucură-te cetatea Bucureștilor, întru prăznuirea cea de peste ani, a purtătorului de Dumnezeu, Părinte Dimitrie. O credincioșilor, să ne însemnăm cu semnul crucii, Cu biruință de la Domnul și bucurându-ne, În cântări să lăudăm pe Ocrotitorul nostru, Preacuviosul Dimitrie, balsamul Ortodoxiei, Steaua neapusă a României, Către care pururi se roagă, Ca să mântuiască sufletele noastre. Să ne însemnăm cu semnul crucii, Cu biruință de la Domnul și bucurându-ne, A purtătorului de Dumnezeu, Părinte Dimitrie, balsamul Ortodoxiei, Steaua neapusă a României, Către care pururi se roagă, Ca să mântuiască sufletele noastre.

Acatistul Sfântului Dimitrie cel Nou

Slujba Acatistului Sfântului Dimitrie cel Nou este disponibilă integral pe site-ul Basilica.ro.

Timpul de așteptare pentru închinarea la cinstitele moaște este o jertfă în sine care dacă este completată cu rugăciune aduce mult folos duhovnicesc pelerinului.

Citește acatistul integral!

Sfântul Dimitrie 250

Trinitas TV a realizat un nou documentar despre Sfântul Dimitrie, la 250 de ani de la aducerea moaștelor sale în România.

Îl poți viziona cât aștepți la rând, numai să nu deranjezi ceilalți pelerini care se roagă.

Citește și:

Sfântul și Dreptul Lazăr

Sfântul Lazăr a fost fratele mironosițelor Marta și Maria și este unul dintre oamenii pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a înviat în timpul vieții Sale pământești. Lazăr este o prescurtare a numelui Eleazar, care înseamnă Dumnezeu ajută.

Potrivit tradiţiei, după ce Lazăr a fost înviat din morţi de către Hristos, acesta a mers în Cipru, unde a fost hirotonit episcop de Kition (astăzi Larnaca) de către Sfântul Pavel.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro)

Troparul Sfântului Ierarh Lazăr cel a patra zi înviat din morți (17 octombrie)
Ca un prieten adevărat și ierarh înțelept, al Împăratului a toate Hristos te lăudăm pe tine, Lazăre, De Dumnezeu cugetătorule că pe tine te-a ridicat a patra zi din mormânt și viață curată ai dus slujindu-i Dumnezeu fericite. Iar acum roagă-te neîncetat pentru sufletele noastre.

Alte resurse:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente