Luna viitoare va avea loc simpozionul internaţional „Școala Teofania”

Simpozionul internațional „Școala Teofania” se va desfăşura în perioada 12-13 noiembrie 2020. Prelegerea inaugurală va avea loc în Aula Academiei Române, filiala Timişoara, cu ocazia celebrării Zilei Bibliei. Panelurile se vor defășura, ulterior, în mediul online.

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, în parteneriat cu Academia Română –  filiala Timișoara și Universitatea de Vest.

Școala Teofania este o sintagmă care cuprinde în sine mai multe semnificații legate, în primul rând, de educația teologică care „pornește de la” și „retrimite la” experiența relației sau întâlnirii directe cu Dumnezeu. De altfel, o „unificare” a teologiei, atât ca activitate științifică universitară, dar ca și corpus al tradiției creștine într-o paideia unitară, se poate realiza, în acest moment, mai ales prin intermediul exegezei teofanice a Scripturilor, se menţionează pe site-ul Mitropoliei Banatului.

Afişul întrunirii. Sursă: Mitropolia Banatului.

Principalele tematici ale simpozionului sunt: Exegeza Teofanică a Sfintei Scripturi; Logica Învierii ca hermeneutică biblică; Tripticul Dogmă-Liturghie-Spiritualitate în exegeza patristică; Trăirea ascetică a cuvântului Scripturii; „Adevăr și metodă” sau despre revelație și transmiterea acesteia în societatea contemporană; „Hristificarea”, o teologie a îndumnezeirii în Epistolele Pauline etc.

Studiile elaborate în urma prezentărilor vor fi publicate într-un volum la o editură de prestigiu (CNCS, cat. B).

Sursă foto: Arhivă Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente