Luna Diasporei va fi marcată în zeci de județe și se va încheia cu un eveniment la Muzeul Satului

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a încurajat anul acesta extinderea proiectului Lunii Diasporei, oferind sprijin autorităților locale în acest scop.

Douăzeci și patru de județe au anunțat că vor organiza evenimente în cadrul Lunii Diasporei după ce DRP a trimis informări despre proiect către 3.200 primării, 41 de consilii județene și 42 de instituții ale prefectului. Oficialii speră ca la anul Luna Diasporei să fie marcată în fiecare județ.

În fiecare lună august, începând din 2016, Consiliul Județean Suceava, care are propriul departament dedicat sucevenilor de pretutindeni, organizează Luna Diasporei. Aceasta constă dintr-o serie de manifestări dedicate sucevenilor care lucrează în străinătate și se întorc acasă în concediu.

Oficialii DRP spun că această inițiativă i-a impulsionat să promoveze conceptul de program la nivelul întregii țări: „Ne dorim să dezvoltăm acest proiect împreună cu reprezentanții administrației publice, care să încurajeze un dialog eficient între România de acasă și România din afara României”.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a sugerat conducerilor județene locale să întărească legăturile cu românii de pretutindeni, să le transmită acestora mesajul de bun venit și să le faciliteze accesul la o administrație transparentă și cooperantă.

„Prin organizarea și promovarea acestor evenimente (festivaluri, campanii, acțiuni de informare și promovare a valorilor și tradițiilor românești) demonstrăm că ne respectăm unii pe alții, că îi iubim pe cei plecați, că ne e dor de ei și că avem nevoie de contribuția tuturor la dezvoltarea României, fie că aleg să revină acasă, fie că se implică de la distanță”, mai transmit oficialii DRP.

Anul acesta Luna Diasporei este marcată în județele Arad, Argeș, Bacău, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj, Călărași, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

„Sperăm ca anul viitor acest proiect pilot să fie adoptat de către toate județele, mai ales acele zone din care au migrat mulți români în afara României”, afirmă oficialii DRP.

„Este important ca românii din diaspora, atunci când revin acasă, să știe că sunt respectați pentru ceea ce au reușit să facă în străinătate, pentru efortul lor de adaptare, pentru că au învățat limba statului în care lucrează și trăiesc.”

La inițiativa DRP, în câteva din aceste județe se va desfășura campania „Pâinea care ne unește”, ca simbol al dorului și al urărilor de bun venit acasă. Aceasta le va fi dăruită celor care se întorc, românii de pretutindeni, care sunt și oaspeți, și gazde în propria casă.

Luna august, declarată Luna Diasporei, se va încheia cu evenimentul „Pâinea care ne unește – Dor de pâinea de acasă”, organizat la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Membrii misiunilor diplomatice din România vor prezenta pâini din țările lor, configurând o rută simbolică, universală, a pâinii.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Comentarii Facebook


Știri recente