Lumina Sfântă a venit la Ierusalim la Mormântul Domnului

Mii de pelerini aflați la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Ierusalim au primit Lumina Sfântă astăzi, 23 aprilie, la orele 14:13.

Credincioșii împreună cu Patriarhul Ierusalimului, Teofilos al III-lea și cu un sobor de ierarhi și preoți au înconjurat de trei ori Sfântul Mormânt. În timp ce s-a cântat „Lumină lină”, Patriarhul și-a scos veșmintele și mitra și s-a supus percheziționării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare. Patriarhul îmbrăcat numai în stihar a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Patriarhul îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul, pe care se află o candelă neaprinsă și cărticica cu rugăciunea Luminii Sfinte. Patriarhul are asupra sa două mănunchiuri de lumânări neaprinse, fiecare conținând câte 33 de bucăți. Patriarhul a ieșit din Sfântul Mormânt și a dat Lumina Sfântă preoților care așteptau, precum și celor de afară.

Mai multe informații a oferit corespondentul Radio TRINITAS la Ierusalim, părintele Nicolae Tatu: „Am primit Sfânta Lumină în jurul orei 14 00. Unii dintre pelerini au ajuns în cetate, iar unii dintre ei au reușit chiar să intre în Biserică. Fiecare a primit Sfânta Lumină din acel buchet de 33 de lumânări. A fost o bucurie de nedescris și se cânta în toate limbile pământului. Fiecare avea propria manifestare de bucurie. Din partea Patriarhiei Române Preasfințitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, împreună cu Părintele Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au aflat aici și au luat Sfânta Lumină pe care o vor aduce la București pentru a putea fi împărțită credincioșilor la ora 00:00”.

Venirea Luminii de la Ierusalim în Sâmbăta Mare simbolizează Lumina pe care a dus-o cu Sine Mântuitorul Hristos, când S-a coborât cu sufletul în iad, pentru a-i învia pe cei de acolo.

Comentarii Facebook


Știri recente