Lumea creștină, reunită la Karlsruhe: A început Adunarea Consiliului Mondial al Bisericilor

Cea de-a 11-a Adunare Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) a fost deschisă miercuri, 31 august, în orașul german Karlsruhe. Sunt prezente 295 de delegații, între care și cea a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal.

Lucrările se desfășoară sub genericul „Dragostea lui Hristos mișcă lumea spre reconciliere și unitate”.

Evenimentul a fost deschis de Dr. Agnes Abuom, moderator în comitetul central al adunării CMB, care a cerut audienței un moment de reculegere pentru Mitropolitul Ghenadie de Sassima, trecut la cele veșnice în data de 1 iunie. Dr. Agnes Aboum a anunțat și alăturarea a 7 noi membri în CMB.

Toate discursurile au făcut referire la marile probleme ale lumii la care creștinii nu pot rămâne impasibili: pandemie, războaie, diverse forme de discriminare, criza de mediu ș.a.

„Nu trebuie să neglijăm suferințele acestei lumi, ci să le alinăm. Iar pentru a contribui la alinarea acestor suferințe trebuie să fim uniți în frățietatea creștină a lumii”, a declarat conducătorul delegației române, IPS Nifon.

IPS Nifon, vice-moderator al comitetului central la Adunarea CMB, Karlsruhe, 31 august 2022.

Secretarul general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), Pr. Ioan Sauca, a îndemnat la acțiuni concrete pentru mediu: „Am vorbit destul, acum este timpul acțiunii”. El a oferit detalii despre vizitele efectuate recent în Ucraina, precum și în Israel și Palestina, situații pe care le-a descris drept „răni deschise” în Europa și „răni sângerânde” în Orientul Mijlociu.

Pr. Ioan Sauca a menționat că a reușit să aducă 11 invitați din Ucraina la Adunarea CMB.

La finalul prelegerii, amintind că mandatul său de Secretar general se încheie în curând, Pr. Ioan Sauca și-a exprimat gratitudinea față de toți membrii CMB. De asemenea, a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutor menționând că nu suntem nimic altceva decât unelte umile și putem avea succes doar dacă urmăm voia Lui.

Secretarul general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), Pr. Ioan Sauca. © Albin Hillert / CMB

Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, vice-moderator al comitetului central, a condus sesiunea plenară în care s-au aprobat comitetele adunării CMB și moderatorii de sesiuni plenare.

În după-amiaza primei zile a evenimentului, a vizitat Adunarea de la Karlsruhe Președintele Federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Acesta le-a urat bun venit în Germania delegațiilor din toată lumea și a spus că le dorește lucrări rodnice la cea de-a 11 adunare a CMB.

Frank-Walter Steinmeier la Adunarea CMB. © Sean Hawkey / CMB

Adunarea CMB se desfășoară în perioada 31 august – 8 septembrie 2022. Adunarea precedentă a avut loc în 2013, la Busan, Coreea de Sud. Prima Adunare de acest fel s-a desfășurat în urmă cu 74 de ani, la Amsterdam Olanda.

Foto reprezentativă: © Albin Hillert / CMB

Comentarii Facebook


Știri recente