Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului avansează

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, echipele de muncitori lucrează pe toată suprafața radierului construcției la montarea fierului-beton. Două pompe speciale transportă betonul în diferite locuri ale fundației, unde armarea s-a finalizat la placa inferioară și la grinzi.

Locul unde se construiește viitoarea Catedrală patriarhală este un adevărat furnicar, unde sute de oameni și zeci de utilaje lucrează la înălțarea lăcașului de rugăciune. Pe zi ce trece șantierul își schimbă înfățișarea. Acolo unde acum câteva zile se montau barele de fier în armătură, acum se toarnă beton și se înalță cofraje de lemn. Inginerul Vlad Roman, managerul de proiect din partea constructorului (foto) a explicat pentru „Ziarul Lumina” că lucrările se desfășoară independent pe anumite bucăți ale radierului și sunt în stadii diferite.

‘Dacă este să o luăm dinspre altar spre vest, se poate observa că am început la altar armarea pereților grinzilor, pe la mijloc se armează radierul interior, iar mai la vest se stabilizează armăturile pe grinzi, pe radierul inferior și pe cel superior, iar în partea de nord-vest am început să introducem cofrajele în vederea turnării grinzilor din radier. În partea a doua a săptămânii vom avea deja primele grinzi de radier turnate complet. Mai departe, săptămâna viitoare sperăm să avem radier superior turnat’, a spus inginerul.

Echipele de muncitori sunt ajutate de patru macarale-turn care transportă fierul-beton și părțile din cofraje. Deși vântul s-a întețit începând de ieri, lucrările au continuat. Inginerul Vlad Roman ne-a spus că vântul nu a fost atât de puternic încât să împiedice activitatea macaralelor. Transportul fierului-beton s-a făcut mai greu și cu mai multă atenție din partea muncitorilor.

‘După cum se poate observa ușor, în acest moment șantierul este ocupat pe toată suprafața, inclusiv pereții radierului de la altar au început să fie armați, în partea de vest au loc alte operații, cele patru macarale-turn sunt folosite la maxim, la fel și betonierele și pompele de transportat betonul. Aproape în fiecare zi turnăm cu două pompe de beton și ne-am propus ca la începutul lunii mai să fim într-un stadiu avansat al lucrărilor de la radier. Se poate turna și cu o singură pompă, dar este în mod clar mai avantajos ca echipele de muncitori, care se află în diferite stadii, să își efectueze lucrările de betonare independent’, a explicat inginerul Vlad Roman.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pot fi sprijinite la orice parohie sau mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române sau la următoarele conturi: cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109, sucursala sector 4, București; cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 sucursala sector 4, București; cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații poate fi accesat site-ul http://www.catedralaneamului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente