Lucrările Congresului Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română la final

Marți, 23 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a avut loc a doua parte a lucrărilor desfășurate în cadrul celui de-al VI-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, derulat sub genericul „Teologie și misiune. Rolul Facultăților de Teologie în contextul misiunii parohiale”.

Ședințele de lucru s-au desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a întrunit decani, preoți și profesori de la facultățile de teologie din țara noastră. Moderatorul discuțiilor a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la congres, conf. univ. dr. Adrian Lemeni. Pe ordinea de zi s-a aflat cea de-a treia secțiune a lucrărilor „Aspecte practice privind organizarea și buna desfășurare a procesului de pregătire academică și formare duhovnicească în Facultățile de Teologie Ortodoxă”. Cu acest prilej, au fost discutate o serie de teme de actualitate din viața teologică românească. Dintre acestea amintim: Stadiul implementării Hotărârilor ultimului Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă de la Mănăstirea Nicula; Prezentarea precizărilor referitoare la învățământul teologic universitar din protocolul semnat între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte; Regulamentul cadru de funcționare a facultăților/ departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române; Actualizarea disciplinelor teologice și clasificarea lor unitară; Actualizarea temelor pentru cursurile preoțești; Aspecte practice privind desfășurarea procesului de învățământ, formarea duhovnicească a studenților și disciplina studenților; Cercetarea științifică: lucrări colective, cursuri, manuale, dicționare, etc.; Noutăți și precizări privind normele și reglementările ARACIS; Integrarea studenților masteranzilor și doctoranzilor în procesul de cercetare științifică.

Congresul s-a încheiat cu dezbaterea WGOTE (Working Group Orthodox Theological Education) „Calitatea procesului de învățământ în Facultățile de Teologie Ortodoxă, la care au luat parte și reprezentanți ai mai multor școli teologice ortodoxe din străinătate. Moderatorul dezbaterii a fost pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific. În final, au urmat discuții și analize cu privire la redactarea documentului final al congresului, ce va fi înaintat spre aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente