Lucrările Conferinței preoțești și ale Adunării Eparhiale, la Nürnberg

La Sediul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord din Nürnberg a avut loc în perioada 06 – 07 mai 2016,  conferinţa preoţească anuală prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim.

După cum a precizat Ierodiacon Ioan Popoiu, la conferinţă au participat preoții din cele 90 parohii şi filii ale Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, iar a doua zi, acestora, li s-au adăugat delegații mireni din parohii. Invitatul din acest an al lucrărilor conferinței și adunării eparhiale a fost Părintele Constantin Necula, profesor de omiletică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Lucrările celei de-a 22-a întâlniri anuale a clericilor Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, începută vineri după-amiază, au fost precedate de ședința Consiliului Eparhial și a Consiliului Protoiereilor, precum și de o întâlnire a Înaltpreasfințitului Părinte Serafim și a părintelui Constantin Necula cu preotesele din eparhie.

Ziua festivă a continuat cu slujba Sfântului Maslu, săvârșită de preoții din Arhiepiscopie, la care au participat numeroși credincioși români. Potrivit tradiției eparhiale, pe parcursul serii s-a desfășurat conferința dedicată edificării duhovnicești a preoților. Invitatul conferinței a fost Părintele Constantin Necula, profesor de omiletică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi autor a numeroase cărţi în domeniul cateheticii, omileticii şi dialogului dintre Teologie şi lumea contemporană.

Tema conferinței a fost „Educaţia religioasă a preotului în contextul culturii moderne”. În timpul conferinței, precum și la vremea răspunsurilor la diferite întrebări, Părintele Constantin nu a ocolit subiecte de mare actualitate, precum atacurile repetate ale mass-media la adresa Bisericii, provocările preotului misionar într-o lume străină de Ortodoxie, bucuriile pastorației, provocarea unor situații inedite în slujire, etc.

La Sfânta Liturghie, sâmbătă, 07 mai 2016, din soborul slujitor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim şi Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Sofian Braşoveanul, preoți și diaconi ai Arhiepiscopiei. De asemenea, la slujba euharistică au fost prezenți numeroși credincioși din Nürnberg, dar și oaspeți din Germania, Austria și Luxemburg.

Lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, din care fac parte toți clericii şi câte doi reprezentanți mireni din fiecare parohie, au debutat cu o rugăciune de mulțumire, urmate de un cuvânt de întâmpinare și de darea de seamă a activității eparhiale în anul 2015, raport alcătuit de Înaltpreasfințitul Serafim. Cuvântul Înaltpreasfinției Sale a fost urmat de cel al Preasfințitului Părinte Episcop-Vicar Sofian, care a adresat îndemnuri de ordin pastoral, referindu-se la probleme de ordin liturgic, pastoral și canonic.

În timpul lucrărilor Adunării Eparhiale au fost analizate:

  • raportul de activitate pastoral-misionar pe anul 2015;
  • raportul Departamentelor: liturgic, educaţie şi cateheză, tineret, misiune şi tipărituri, asistenţă socială, penitenciare;
  • raportul financiar pe anul 2015;
  • planul de buget pe anul 2016;
  • teme diverse legate în special de implicarea cât mai activă a tinerilor în viața eparhială și parohială.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a mulțumit tuturor celor prezenți pentru implicare în lucrările Adunării eparhiale și pentru misiunea în rândul credincioșilor români din Germania, Austria și Luxemburg. Întâlnirea eparhială anuală s-a încheiat cu agapa frățească organizată în sălile de la Centrul Mitropolitan.

Comentarii Facebook


Știri recente